У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб відбулась зустріч з представниками Міжнародного валютного Фонду

26.06.2014

25 червня 2014 року в рамках роботи Місії Міжнародного валютного Фонду (МВФ) з офіційним візитом Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відвідали експерти МВФ з питань банківського та фінансового сектора п. Еліас Казарян та п. Луїс Кортаваррія-Чеклі.

Метою проведення зустрічі було обговорення актуальних питань щодо забезпечення стабільності фінансової та банківської систем, що є важливими компонентом економічної програми Уряду та НБУ в рамках угоди з МВФ. Василь Пасічник підкреслив на необхідності підвищення рівня довіри до банківській системі країни та важливу роль Фонду в цьому процесі.

В ході візиту було обговорено поточний стан банків; діяльність Фонду щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку, що були визнаними неплатоспроможними у 2014 році; фінансову стійкість та джерела поповнення коштів Фонду.

Особливу увагу було приділено питанню вдосконалення законодавства, що регулює порядок виведення неплатоспроможних банків з ринку та умови гарантування вкладів фізичних осіб. Директор-розпорядник представив експертам законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи, яким розширюються: способи виведення Фондом неплатоспроможних банків з ринку, зокрема, шляхом залучення до цього процесу Міністерства фінансів України або державного банку. Даний законопроект передбачає додаткові джерела формування коштів Фонду і доповнює перелік випадків задоволення вимог кредиторів під час тимчасової адміністрації.

Важливим аспектом цього законопроекту є положення про відповідальність власників істотної участі у банку за їх дії чи бездіяльність, що призвели до понесення банком збитків та/або завдання шкоди інтересам вкладників та інших кредиторів банку, віднесеного до категорії неплатоспроможних. Законопроект вже пройшов попереднє схвалення у Верховній Раді України.

В підсумку Василь Пасічник відмітив, що такі законодавчі зміни покликані нормалізувати роботу банківської системи та стабілізувати фінансово-економічного стан держави

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter