Інформаційні матеріали - прес-клуб Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 04.12.2014

08.12.2014

Інформація по вкладних операціях в банках - учасниках ФГВФО

Загальна кількість банків - учасників ФГВФО - 163.

Сума вкладів фізичних осіб в банках - учасниках - 371,6 млрд грн, в т.ч. в національній валюті - 182,1 млрд грн, в іноземній валюті - 189,5 млрд грн.

 

Середній розмір вкладу - 8 188 грн.

Кількість вкладників в банках - учасниках ФГВФО - 45,4 млн. осіб.

Процент вкладників, чиї вклади не перевищують 200 000 грн. складає 99,3%. Іншими словами, вклади 99,3% вкладників повністю підпадають під гарантії ФГВФО.

Фінансові ресурси ФГВФО

Фінансові ресурси Фонду станом на 01.12.2014 р. складають 15,9 млрд грн:

- грошові кошти (на рахунку в Національному банку України) 2,5 млрд грн;

- в облігаціях внутрішньої державної позики (далі - ОВДП) 13,4 млрд грн;

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 року № 456 "Про забезпечення надання кредиту Фонду гарантування вкладів фізичних осіб" Фонд отримав 10,1 млрд грн кредит у вигляді ОВДП в обмін на вексель, з яких на сьогодні отримав 7,5 млрд грн. (останній транш 05.12.2014 року у розмірі 2,6 млрд грн.).

Джерела формування коштів ФГВФО передбачені статтею 19 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Це, зокрема, надходження від сплати банками-учасниками регулярного та початкового збору, а також доходи, одержані від інвестування коштів ФГВФО в державні цінні папери України. Також Законом передбачені додаткові джерела фінансування. Серед іншого, слід виділити спеціальні збори з учасників ФГВФО, кредити, залучені від Національного банку України, кошти з Державного бюджету України, а також кошти (у тому числі облігації внутрішньої державної позики), залучені ФГВФО шляхом випуску облігацій та/або видачі фінансових векселів ФГВФО. Останнє право було надано ФГВФО Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання негативному впливу на стабільність банківської системи" від 04 липня 2014 року.

Загальна інформація

За весь період існування ФГВФО супроводжував виведення з ринку 65 банків, з яких:

32 банки відповідно до Закону України "Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", який втратив чинність з прийняттям нового Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (далі - Закон про СГВФО) 22 вересня 2014 р. Вкладникам цих банків ФГВФО лише відшкодовував гарантовану суму, при цьому тимчасову адміністрацію та ліквідацію здійснював НБУ. З цих 32 банків вкладникам 28 банків виплати коштів за вкладами завершено, вкладникам 4 банків виплати тривають;

33 банки ФГВФО виводить з ринку відповідно до нового законодавства, 31 з них було визнано неплатоспроможними у 2014 р. Із зазначених 33 банків у 17 - поки діє тимчасова адміністрація, 16 банків знаходиться в стадії ліквідації.

Статистика виплат.

За всю історію ФГВФО здійснив виплати коштів понад 700 тис. вкладникам на загальну суму понад 19 млрд грн.

Банки, що ліквідовувались за законодавством, що діяло до 22 вересня 2014 р.:

у 28 банках, виплати по яких завершено, відшкодування отримали 354,4 тис. осіб на загальну суму 4,2 млрд грн, що складає 97,6 % від загальної гарантованої суми відшкодування;

вкладникам 4 банків виплати ще тривають. Станом на 01.11.2014 понад 14 тис. вкладникам даних банків ФГВФО виплачено 451,3 млн грн, що становить 96,9 % від загальної гарантованої суми відшкодування за вкладами.

Банки, виведення з ринку яких здійснюється відповідно до нового законодавства:

вкладникам 2 банків (АТ "ЕРДЕ БАНК" та ПАТ "БАНК ТАВРИКА"), що були віднесені до категорії неплатоспроможних наприкінці 2012 року, виплати проводились і в період тимчасової адміністрації, і в період ліквідації. Всього вкладникам виплачено 2 280,3 млн грн, що складає 99,6 % від загальної гарантованої суми відшкодування. Виплати вкладникам даних банків тривають.

З початку 2014 року ФГВФО отримав 31 неплатоспроможний банк із загальною сумою зобов’язань перед вкладниками фізичними особами в межах гарантованої суми 27,8 млрд грн, з яких:

11,7 млрд грн. виплачено ФГВФО за вкладами у 16 банках: в період тимчасової адміністрації - 4,6 млрд грн, в період ліквідації - 7,1 млрд грн;

15,4 млрд грн - зобов’язання перед вкладниками 13 банків, які наразі знаходяться в стадії тимчасової адміністрації та щодо яких оголошено пошук потенційних інвесторів;

0,7 млрд грн - зобов’язання щодо виплати коштів вкладникам передані відповідно до затвердженого способу виведення банку з ринку (передача активів та пасивів):

- ПАТ КБ "ПРОМЕКОНОМБАНК" (передані ПуАТ "ФІДОБАНК") - 0,6 млрд грн,

- АТ "БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА" (передані ПАТ КБ "СТРАНДАРТ") - 0,1 млрд грн.

Виведення з ринку неплатоспроможних банків

Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" передбачено такі способи виведення неплатоспроможних банків з ринку:

1) ліквідація банку з відшкодуванням з боку ФГВФО коштів за вкладами фізичних осіб;

2) ліквідація банку з відчуженням у процесі ліквідації всіх або частини його активів і зобов’язань на користь приймаючого банку;

3) відчуження всіх або частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією;

4) створення та продаж інвестору перехідного банку з передачею йому активів і зобов’язань неплатоспроможного банку і подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку;

5) продаж неплатоспроможного банку інвестору.

З 16 банків, що ліквідуються ФГВФО (не включаючи АТ "БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА", щодо якого ще не прийнято рішення про ліквідацію), у 15 банках був застосований такий метод виведення з ринку, як ліквідація банку з відшкодуванням з боку ФГВФО коштів за вкладами фізичних осіб і два банки (ПАТ КБ "ПРОМЕКОНОМБАНК" та АТ "БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА") виводяться з ринку методом відчуження частини активів і зобов’язань неплатоспроможного банку на користь приймаючого банку з відкликанням банківської ліцензії неплатоспроможного банку та подальшою його ліквідацією.

22 серпня 2014 року відбулось підписання відповідного договору між ПАТ "КБ "ПРОМЕКОНОМБАНК" та ПуАТ "ФІДОБАНК". Станом на 01.12.2014 ПуАТ "ФІДОБАНК" на вимогу вкладників повернув кошти понад 5,4 тис. особам на суму майже 422 млн. грн, понад 5,5 млн. дол. США та майже 183 тис. євро.

28 листопада 2014 року відбулось підписання відповідного договору між АТ "БАНК ЗОЛОТІ ВОРОТА" та ПАТ КБ "СТРАНДАРТ".

Щодо 11 банків, які знаходяться на стадії тимчасової адміністрації, наразі тривають процедури визначення способу виведення їх з ринку. На сьогоднішній день ФГВФО проводить активну роботу з потенційними інвесторами щодо продажу їм неплатоспроможних банків. Для ПАТ "ІНТЕРКРЕДИТБАНК", ПАТ "КБ "АКСІОМА", ПАТ "МЕЛІОР БАНК", ПАТ "ПРАЙМ-БАНК", АТ "КБ "ЕСПОБАНК", АБ "ПОРТО-ФРАНКО", Банк "Демарк", ПАТ "ГРІН БАНК", ПАТ "АКТАБАНК", ПАТ "КБ "АКТИВ-БАНК" та ПАТ "ТЕРРА БАНК" термін пошуку інвесторів вже завершився і триває процес їх кваліфікації з метою допущення до участі у відкритому конкурсі та/або підписання відповідних договорів.

В результаті, 18 інвесторів були кваліфіковані на участь у виведенні неплатоспроможних банків з ринку, з яких: 11 інвесторів - на участь у виведенні неплатоспроможних банків з ринку шляхом купівлі банку в цілому, 4 інвестори - шляхом купівлі частини активів та зобов’язань, 3 інвестори на створення перехідного банку з подальшим продажем інвестору.

Пошук інвесторів для ПАТ "ВіЕйБі Банк" та ПАТ "МІСЬКИЙ КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК" триває. Фонд здійснюватиме прийом документів від потенційних інвесторів для визнання їх кваліфікованими, у тому числі, отримання згоди про можливість участі у конкурсі та цінової пропозиції до 15.12.2014, не пізніше 16:00.

Ближчим часом Фонд оголосить про пошук потенційних інвесторів для ПАТ "БГ БАНК", ПАТ "ЛЕГБАНК" та ПАТ "ВБР".

В ході ліквідації банків уповноважені особи Фонду проводять оцінку активів (майна) банків і на підставі проведених оцінок формують ліквідаційну масу банків. Загальна оціночна вартість активів 16-ти банків, що ліквідуються, становить 10,5 млрд грн. Усі активи (майно) банків підлягають продажу і за рахунок виручених коштів погашатимуться вимоги кредиторів. Черговість задоволення вимог кредиторів передбачена статтею 52 Закону про СГВФО.

Проведення розслідування фактів доведення банків до банкрутства

З метою проведення розслідування фактів доведення банку до банкрутства, ФГВФО вживає всіх необхідних заходів із залученням правоохоронних органів.

На сьогодні загальна сума претензій в рамках 316 заяв, поданих ФГВФО, складає 50,3 млрд. грн. Саме таку суму збитків, за підрахунками ФГВФО було завдано неплатоспроможним банкам через протиправні дії їх посадових осіб.

Наразі вже відкрито 152 кримінальних впровадження на загальну суму 31,8 млрд грн за такими статтями Кримінального кодексу України: ст. 3641 "Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми", ст. 191 "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем", ст. 388 "Незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано чи підлягає конфіскації" та ст. 190 "Шахрайство".

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter