Перше рішення щодо стягнення шкоди з пов’язаних осіб неплатоспроможних банків може бути винесено уже завтра – у суді розглядатиметься справа АБ «УКООПСПІЛКА»

19.12.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

18 грудня 2018 року в Господарському суді м. Києва відбувся розгляд по суті спору справи № 910/11027/18 за позовом Фонду гарантування до пов’язаних осіб АБ «УКООПСПІЛКА» про відшкодування шкоди у розмірі понад 76 млн грн. Це – сума коштів, необхідна для задоволення всіх заявлених кредиторських вимог. Уже 20 грудня о 14:00 відбудуться судові дебати сторін. Неупереджений розгляд справи та справедливе, законне і обґрунтоване рішення по ній матимуть дуже важливе значення для всіх справ цієї категорії. Адже в господарській юрисдикції це може стати першим судовим рішенням, яке безумовно вплине на подальше формування судової практики.

Варто наголосити, що в обґрунтування позовних вимог Фонду гарантування за позовом до пов’язаних осіб АБ «УКООПСПІЛКА» наведені факти та надані переконливі докази завдання шкоди спільними діями/рішеннями членів Правління та Спостережної ради банку. Зокрема, щодо придбання банком дисконтних незабезпечених облігацій, реальна вартість яких складала 0,00001 % від балансової вартості. Так, на придбання зазначених цінних паперів банком було витрачено 319 млн грн, натомість їх реальна вартість була визначена незалежним експертом на рівні 3 грн.

Нагадаємо, тимчасову адміністрацію в АБ «УКООПСПІЛКА» було запроваджено з 23 січня 2015 року. За період виведення банку з ринку вкладникам було виплачено 52,7 млн грн гарантованого відшкодування. При цьому на сьогодні триває задоволення вимог кредиторів лише другої черги.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter