РИНКОВА ВАРТІСТЬ АКТИВІВ ПАТ «КБ «НАДРА» СТАНОВИТЬ БЛИЗЬКО 17% ВІД БАЛАНСОВОЇ

06.03.2017

hbc 1

Загальна балансова вартість активів ПАТ «КБ «Надра», включених до ліквідаційної маси склала 47,4 млрд грн. Ринкова вартість активів  визначена незалежними оцінщиками на рівні 7,9 млрд грн, що становить 17% балансової вартості таких активів. Акцептовані кредиторські вимоги склали 25 млрд. грн., Станом на 01 лютого 2017 року вкладникам  банку виплачено  гарантоване відшкодування на суму 3,7 млрд. грн.

У структурі балансової вартості активів кредитний портфель складає 92% (відповідно 43,5 млрд грн.), основні засоби – 4% (1,8 млрд грн), інші активи – 4% (1,1 млрд грн).

97,2% кредитного портфелю, або 39 млрд. грн. за балансовою вартістю (за оціночною 5,7 млрд. грн.), переданого в заставу кредиторам за залученими коштами (кредити рефінансування НБУ та ДІУ, гарантовані Міністерством фінансів закордонні займи та інші).

hbc 2Низька ринкова вартість активів банку зумовлена проблемами, що виникли до введення першої тимчасової адміністрації (2009 рік).

Виведення коштів з банку в 2008-2009 роках (голова правління Гіленко, акціонери – брати Сегал).

За вказаний період виведено з банку близько 8 млрд грн кредитних коштів, а саме 98% кредитів юридичних осіб, що видані до 2009 року – це кредитування структур, опосередковано пов’язаних з інсайдерами та мають прострочені платежі більш ніж на 180 днів.

Крім того, цінні папери  у портфелі банку представлені, в основному, інвестиційними сертифікатами (балансова – 1 млрд грн, оціночна вартість – 4 грн.) інвестиційних фондів, що перебувають у стані  ліквідації з 2009 року. Банк набув сертифікати у 2008 році, термін погашення сертифікатів 2030-2032 рр. За фактом виведення коштів з банку ініційовано кримінальне провадження проти посадових осіб банку (голова правління п. Гіленка) та інвестиційних фондів.

Відносно голови правління п. Гіленка та колишніх власників – братів Сегалів у проваджені знаходиться 20 кримінальних справ щодо неповернення кредитних коштів виданих банком.

hbc 3Низька якість сформованого кредитного портфелю.

91% кредитного портфелю  сформовано до 2009 року. Кількість днів прострочення платежів за 69% зазначеного портфелю перевищує 180 днів. Близько 73% портфелю фізичних осіб видано в іноземній валюті. Продуктова лінійка портфелю фізичних осіб: іпотечні кредити – 52%, під заставу землі – 27%, під заставу авто – 14% .

Низька якість сформованого до 2009 року кредитного портфелю та його обслуговування стали причиною проблем з ліквідністю та ліквідації банку. На сьогодні на розглядах у судах знаходиться більше 23 тис. судових справ та  розслідуються більше 130 кримінальних справ щодо неповернення кредитних коштів, виданих банком. Кредитний портфель,  сформований після 2011р (виходу банку з першої тимчасової адміністрації),  на 98% складається з кредитів юридичним особам, з яких 63% надано компаніям, пов’язаним з власником банку п. Фірташем. Основна заборгованість (2,2 млрд грн) – це фінансування будівництва ТЦ «Республіка» в м. Києві. Права вимоги за цим кредитом знаходяться в заставі НБУ та за погодженням з заставодержателем будуть виставлені на продаж у березні 2017.

 Інші активи

Інші цінні папери, балансовою вартістю в 0,95 млн грн представлені акціями українських валютної та фондової бірж, а також акціями міжнародних платіжних систем (VISA та Mastercard). Акції платіжних систем оцінено в 207 млн грн, з яких 86 млн грн реалізовано на Нью-Йоркській фондовій біржі з перевищенням оціночної вартості на 25 млн грн, які було використано для погашення 3 черги кредиторських вимог.

Розмір дебіторської заборгованості незначний (57 млн грн балансова та 4 млн грн оціночна вартість). Готівкові кошти та банківські метали включено до ліквідаційної маси балансовою та ринковою вартістю в розмірі 110 млн грн, з яких 13 млн. грн. знаходяться на окупованих територіях.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter