АКТИВИ ПАТ «КСГ БАНК»: У КРЕДИТНОМУ ПОРТФЕЛІ ФІЗОСІБ – ТРИ КРЕДИТИ, ЖОДЕН З ЯКИХ НЕ ОБСЛУГОВУЄТЬСЯ

31.03.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

KSG ASSETS 1Оціночна вартість активів ПАТ «КСГ Банк» майже у чотири рази нижча від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку. У той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку, складає 573,1 млн грн, два незалежні суб’єкти оціночної діяльності (СОД) оцінили їх у 152,5 млн грн. Крім того, у ході ліквідації виявлено факти, що свідчать про наявність ознак кримінальних правопорушень у діях службових осіб банку. При цьому, 05 квітня 2017 року у Київському апеляційному адміністративному суді відбудеться розгляд апеляційної скарги за позовом Касьянова С.П.(одного з акціонерів банку) до НБУ та Фонду про визнання протиправним та скасування рішення Правління НБУ про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КСГ БАНК». Нагадаємо, оскаржуване рішення було ухвалене НБУ у серпні 2016 року за систематичні порушення у сфері фінансового моніторингу.

 Більше половини кредитів юросіб – видані позичальникам, що не вели господарської діяльності

KSG ASSETS 2Майже 90% активів банку (від вартості «на папері») – кредити, надані юридичним та фізичним особам. При тому, що у бухгалтерській звітності вартість цих активів була записана на рівні  505,2  млн грн, незалежні СОД оцінили їх у 102,7 млн грн.

 - Кредити на 105,4 млн грн (25% кредитного портфелю юридичних осіб із 424,5 млн грн) – інсайдерські. Від початку ліквідації позичальники не обслуговують свої договори попри те, що ведуть активну господарську діяльність;

 - Кредити на 232,4 млн грн (55% портфеля корпоративних позичальників) – забезпечені землею у болотистій місцевості, що не придатна для забудови. Примітно, що позичальники за цими договорами взагалі не здійснювали господарської діяльності, не мали найманих працівників. Натомість, за декілька днів до отримання кредитів здійснювалось призначення   керівників та зміни у складі учасників цих товариств. За виявленими фактами Фондом спрямовано заяви до правоохоронних органів, відкрито кримінальне впровадження;

- Кредити на 79,5 млн грн (18,7% кредитного портфеля юросіб) – беззаставні. Підприємства-позичальники або на ліквідації, або їх керівники перебувають у розшуку;

- Кредити на 6,9 млн грн (1,3%) – позичальник перебувають в зоні АТО.

У той же час кредитний портфель фізосіб на 88,4% (або на 71,3 млн грн) складається з одного незабезпеченого кредиту. Позичальник знаходиться в розшуку, а поручитель – у зоні АТО. 

Решта 11,6 %, або 9,4 млн грн – іпотечні кредити двох позичальників, які припинили обслуговування кредитів ще в 2013 та 2015 роках, та на які накладені «мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті».     

Розслідуються схеми, у яких банк брав участь, як конвертаційний центр 

KSG ASSETS 3Під час здійснення ліквідації банку виявлено факти, що свідчать про наявність ознак кримінальних правопорушень в діях службових осіб ПАТ «КСГ Банк». Наразі тривають досудові розслідування, зокрема щодо вчинення посадовими і пов’язаними з ними особами умисних дій на користь третіх осіб, внаслідок яких ПАТ «КСГ Банк» завдано збитків в сумі понад 245 млн грн.

Крім того, у ході ще одного досудового розслідування встановлено, що підприємства з ознаками фіктивності перерахували грошові кошти у сумі понад 386 млн грн на банківські рахунки клієнтів ПАТ «КСГ Банк». Після кошти були видані готівкою  через касу банку на підставі додаткових карток, попередньо оформлених 116 клієнтам банку.

Тим часом, поки тривають досудові розслідування за виявленими фактами, акціонери через суд намагаються оскаржити ліквідацію банку.  

05 квітня 2017 року  у Київському апеляційному адміністративному суді відбудеться розгляд апеляційної скарги за позовом Касьянова С.П. до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, третя особа: ПАТ «КСГ БАНК» про визнання протиправним та скасування рішення Правління Національного банку України № 239-рш/Бт від 30.08.2016 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КСГ БАНК», про визнання протиправним та скасування рішення Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 1656 від 30.08.2016 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «КСГ БАНК» та делегування повноважень ліквідатора банку», а також про зобов'язання вчинити дії щодо відновлення функціонування ПАТ «КСГ БАНК» в якості діючої банківської установи.

Нагадаємо, як повідомляв Національний  банк України, рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПАТ «КСГ Банк» було прийнято за систематичні порушення законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, зокрема за здійснення ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. Так, НБУ під час останньої перевірки встановив, що ПАТ «КСГ Банк» втілював схеми, пов'язані з конвертацією безготівкових коштів у готівку. Учасники схем проводили низку транзакцій, метою яких були багатомільйонні перекази на рахунки клієнтів банку-фізичних осіб та подальше переведення коштів у готівку. За наявною в банку інформацією щодо фінансового стану, ці клієнти були неспроможні здійснювати фінансові операції в таких обсягах. Крім того, виявлено низку осіб, паспорти яких значаться як втрачені, або за серією та номером паспорта значиться інша особа. Основні акціонери банку – Сергій і Ксенія Касьянови (по 33,46%) та Олександр Шепелев (16,39%).

***

Довідково: Ліквідаційна маса ПАТ «КСГ Банк» була затверджена станом на 01 грудня 2016 року рішенням виконавчої дирекції Фонду від 06.02.0217. Звіти про незалежну оцінку майна були складені ПРИВАТНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ «Вітал-Профі», ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «Некос».

Вкладники банку у рамках виплати гарантованого відшкодування отримали 46,7 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter