Через схеми з АТ «Брокбізнесбанк» виведено мільярди гривень, на балансі банку залишився беззаставний інсайдерський кредитний портфель юросіб

03.04.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

BROKBIZNESBANK 1.pngОціночна вартість активів, включених до ліквідаційної маси АТ «Брокбізнесбанк», склала менше 15% від суми, зазначеної у бухгалтерській документації банку. При тому, що «на папері» вартість активів банку склала майже 15,33 млрд грн, незалежні оцінювачі оцінили їх у 2,22 млрд грн. При цьому на початок березня 2017 року вкладниками банку отримано уже 2,60 млрд грн у межах виплати гарантованої суми відшкодування. Загальна ж сума акцептованих вимог кредиторів банку перевищує 11,1 млрд грн. Аналіз фінансових операцій банку свідчить про численні маніпуляції із активами. До правоохоронних органів подано 117 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, тривають досудові розслідування у тому числі щодо пов’язаних з банком осіб про нанесення банку мільярдних збитків.  

 95%  кредитного портфеля банку не обслуговується

BROKBIZNESBANK 2.pngМайже 90% від балансової вартості активів (на суму понад 13,76 млрд грн) – кредити. При цьому лише 5 % припадають на кредити фізосіб.

Найбільшу частку у структурі активів банку складає корпоративний кредитний портфель. При тому що заборгованість за отриманими позичальниками кредитними коштами перевищує 12,94 млрд грн, їх ринкова вартість за висновком незалежних оцінювачів в 14 разів менша – 0,91 млрд. грн.

Причин такої низької оціночної вартості кілька:

- 95%  кредитного портфеля банку не обслуговується або є проблемним;

- 78% корпоративного кредитного портфеля – видані юрособам, пов’язаним із колишнім власником банку. За багатьма угодами відсутні оригінали договорів;

- загалом, трохи менше 80% кредитного портфеля юросіб є беззаставними або зі «сміттєвим» забезпеченням.

Наприкінці 2016 року на продаж було виставлено лот, до складу якого увійшли 12 інсайдерських кредитів. При тому, що борг перед банком за договорами сягнув 7,41 млрд грн, незалежні оцінювачі оцінили їх у 0,59 млрд грн. У забезпечення за кредитами було передано майнові права за контрактами та частку в статутному капіталі підприємства, а також паливно-мастильні матеріали, місцезнаходження яких не встановлено. Лот виставлявся на продаж тричі, але аукціони не відбулися через відсутність учасників. За більшістю кредитів позовні вимоги банку задоволені у повному обсязі, відкриті виконавчі провадження, але стягнути на користь банку просто немає чого.

Дві третини нерухомості банку – передані у заставу

При тому, що балансова вартість нерухомості, включеної до ліквідмаси банку, складала 0,64 млрд грн, необтяжених активів цієї групи на момент введення тимчасової адміністрації залишилась лише третина: 

- об’єкти, вартістю 0,27 млрд грн, перебувають у заставі НБУ

- нерухомість на 0,21 млрд грн – передана у забезпечення виконання зобов’язань банку перед іншими кредиторами (Ощадбанк, ДП «Антонов», Реал банк).

Векселі та гарантійні вклади використали для виведення активів

Аналіз фінансових операцій свідчить про маніпуляції, вчинені акціонерами банку. Численні схеми можуть або ж уже призвели до мільярдних збитків фінустанови.

- 3,32 млрд грн було виведено колишнім керівництвом банку внаслідок   операції врахування простих векселів з приватною компанією.  На цю суму в обліку виникла прострочена заборгованість за пред’явленими до оплати векселями. Крім того в банку відсутні оригінали договорів з векселедавцями, що ускладнює процес повернення коштів та є передумовою нанесення збитків банку.

За наслідком вказаних дій АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» подано заяву до правоохоронних органів, здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні.

- колишнім керівництвом АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» було укладено договори строкового гарантійного вкладу на загальну суму 5,3 млн дол. США з одним із діючих банків. Одночасно з укладенням договорів строкового вкладу розміщені кошти були передані в заставу за кредитними договорами, укладеними між цим діючим банком та фізичними особами, на суму 5,3 млн дол. США. Позичальники отримали кошти, але зобов’язання за кредитними договорами не виконали. Банк-кредитодавець задовольнив свої вимоги за рахунок коштів АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК», що були розміщені у нього на рахунках у якості гарантії виконання фізичними особами зобов’язань за кредитами.

Виявлені факти дають підстави говорити про заздалегідь сплановані дії, направлені на заволодіння коштами АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК».

На даний час АТ «БРОКБІЗНЕСБАНК» проводить претензійно-позовну роботу у відношенні позичальників та фінансових поручителів за кредитними договорами. Також банком подана заява про вчинення кримінального правопорушення. Наразі триває досудове розслідування.  

Довідково: Ліквідаційну масу АТ «Брокбізнесбанк» було затверджено рішенням виконавчої дирекції Фонду  (від 18.12.2014) станом на 1 вересня 2014 року. Звіти про оцінку майна були складені ПРИВАТНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ «БЮРО МАРКУСА», ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «Е.Р.С.Т.Е.», ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «ЦЕНТР ОЦІНКИ ВЛАСНОСТІ «ПАРЕТО».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter