АКТИВИ З БАНКУ «КИЇВСЬКА РУСЬ» ВИВОДИЛИСЬ ЧЕРЕЗ СХЕМНЕ КРЕДИТУВАННЯ ПОВ’ЯЗАНИХ ОСІБ, ПРИДБАННЯМ СМІТТЄВИХ ЦП ТА ІНОЗЕМНИЙ БАНК

13.04.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Kyivska Rus 1Активи з банку «Київська Русь», до введення тимчасової адміністрації, виводились через схемне кредитування юридичних осіб, придбання та/або прийняття у заставу за кредитами «сміттєвих» цінних паперів та через операції з Meinl Bank Aktiengesellschaft (Австрія).

Вартість активів банку «Київська Русь» «на папері» складала 5,63 млрд грн.  Натомість, за даними незалежної ліцензованої оцінщики, їхня ринкова вартість становить 1,34 млрд грн. При цьому, сума затверджених акцептованих вимог кредиторів є однією із найбільших серед банків, в яких розпочато процедуру ліквідації та дорівнює 5,38 млрд грн. Вкладники «Київської Русі» отримали 2,13 млрд грн гарантованого відшкодування.

На кореспондентському рахунку Банку «Київська Русь» в Meinl Bank на день введення тимчасової адміністрації було 44,0 млн доларів США. Ці кошти   в липні 2015 року були списані австрійським банком в рахунок виконання зобов‘язань та погашення боргу компанії-нерезидента. Її кінцевим бенефіціаром і фактичним власником був засновник банку «Київська Русь».  На сьогодні, за фактом протиправного заволодіння коштами банку колишнім його акціонером, за заявою уповноваженої особи Фонду органи прокуратури розпочали кримінальне провадження. Банк «Київська Русь» у вказаному кримінальному провадженні виступає потерпілою стороною.

Kyivska Rus 3У структурі активів банку «Київської Русі» 80,7% - це кредити балансовою вартістю («на папері») 4,54 млн грн. За результатами незалежної оцінки ринкова вартість кредитного портфелю  майже у п’ятеро менша і становить 0,93 млрд грн. Серед причин, такого стану речей – низький рівень обслуговування та малоліквідне забезпечення.

31,1% кредитного портфелю юридичних осіб (на суму 1,28 млрд грн) – кредити видані фіктивним чи «підставним» суб‘єктам господарювання. З моменту визнання банку неплатоспроможним позичальники не обслуговують свої договори та в переважній більшості розпочали процедуру ліквідації підприємств. Будь-якого майна, на яке банку можливо було б звернути стягнення та погасити кредитну заборгованість у таких підприємств немає, а в заставі знаходяться «сміттєві» цінні папери.

 

 

Kyivska Rus 2

У той же час, 8,3% балансової  вартості активів банку «Київська Русь» – це цінні папери в портфелю банку. У бухгалтерських 

документах їхня вартість вказувалась на рівні 0,47 млрд грн, а за 

даними незалежної оцінки ринкова вартість визначена на рівні 0,0001 млрд грн. Всі вказані цінні папери – «сміттєві», та були використанні для виведення коштів з Банку, та/або як застава надана Банку юридичними особами за кредитними договорами. При цьому, в замін з-під застави виводилось високоліквідне забезпечення у вигляді нерухомості та майнових прав.

За виявленими фактами маніпуляцій із активами Уповноваженою особою Фонду спрямовано заяви до правоохоронних органів з метою відкриття кримінального провадження.

Крім того, до моменту запровадження тимчасової адміністрації, на підставі нікчемних правочинів з банку було виведено активи на загальну суму близько 0,85 млрд грн, в т.ч.:

- відчужено права вимоги за кредитними договорами на загальну суму близько 0,79 млрд грн;

- відчужено основних засобів (нерухомість), загальною балансовою вартістю близько 0,06 млрд грн.

В результаті проведеної претензійно-позовної роботи у власність банку силами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було повернуто кредитні активи Банку «Київська Русь» на загальну суму близько 0,14 млрд грн, а також практично усі основні засоби, які були протиправно відчужені колишнім керівництвом банку. Робота у цьому напрямку триває.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter