ФГВФО: СУДОВИМ ОСКАРЖЕННЯМ ЗАКОННОСТІ ВИВЕДЕННЯ З РИНКУ АТ «ЗЛАТОБАНКУ» ЙОГО АКЦІОНЕРИ НАМАГАЮТЬСЯ «ВІДБІЛИТИ» СВОЮ РЕПУТАЦІЮ

03.11.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Info zlatobank 1Судовим оскарженням законності виведення з ринку АТ «Златобанк» його акціонери, швидше за все, намагаються «відбілити» свою репутацію.

Нагадаємо, що 18 жовтня 2017 року о 9:25 колегією суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі: головуючого судді – Чаку Є.В., за участю суддів  Літвіна Н.М., Файдюк В.В. розглядатимуться апеляційні скарги Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного банку України, Публічного акціонерного товариства «Златобанк» на судове рішення у справі № 826/2184/17 щодо ліквідації АТ «Златобанк». Позивачем у ній виступає юридична особа – ТОВ «Авангард-Експо», єдиним власником та керівником якого є Якіменко Олена Анатоліївна. В свою чергу ТОВ «Авангард-Експо» володіє 97,9% статутного капіталу АТ «Златобанк».

Суд першої інстанції надав власне тлумачення ч. 8 ст. 75 Закону України «Про банки і банківську діяльність» та вказав, що віднесення проблемного банку до категорії неплатоспроможних може бути виключно після закінчення 180-денного строку після оголошення банку проблемним. Хоча, подальше затягування могло б стати лише причиною ще більш важких наслідків, порушень прав вкладників та кредиторів банку.

Насправді норма Закону гласить: «Національний банк України протягом 180 днів з дня віднесення банку до категорії проблемних має право прийняти рішення про визнання діяльності банку такою, що відповідає законодавству, або про віднесення банку до категорії неплатоспроможних».

Про стан банку перед визнанням його неплатоспроможним свідчить й те, що «на папері» вартість активів становила майже 10 млрд грн, а відповідно до проведеної оцінки незалежними суб’єктами оціночної діяльності – всього 1,55 млрд грн. В тому числі, балансова вартість кредитного портфелю на дату оцінки становила 9,14 млрд грн, а його ринкова вартість, визначена під час оцінки, – 1,27 млрд грн.

Info Zlatobank 2Варто зазначити, що на момент запровадження тимчасової адміністрації в АТ «Златобанк» обліковувалось понад 360 кредитних договорів на 9,1 млрд.грн. Заборгованість за переважною більшістю угод була прострочена, та, власне, не погашена на сьогоднішній день. Серед вказаних правочинів наявні факти видачі кредитних коштів без укладення будь-яких договорів забезпечення на суму 1,4 млрд грн. Крім того, було укладено ряд угод, завдяки яким із застави чи іпотеки банку було виведено ліквідне майно загальною вартістю понад один мільярд гривень. Залишок заборгованості за такими кредитними договорами та пов’язаними з ними становить близько 7,3 млрд.грн. 

Загалом, уповноваженою особою Фонду було виявлено нікчемних правочинів на загальну суму 1,14 млрд грн, 4,28 млн дол. США та 306,7 тис. євро. За фактами виявлених у банку маніпуляцій, у тому числі із активами, подано 74 заяви до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень, з них 59 заяв – внесені до ЄРДР та банк визнано потерпілим.

Загальна сума акцептованих кредиторських вимог до АТ «Златобанк» становить 6,8 млрд грн. Фонд гарантування виплатив вкладниками 824,79 млн грн, що становить 89% від загальної суми гарантованого відшкодування.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter