Напередодні визнання неплатоспроможним з ПАТ «Банк Петрокоммерц-Україна» було виведено активи на майже 700 млн грн.

29.11.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Petrocomerc Ukraine infografics 1У рамках кримінальних проваджень тривають досудові розслідування за заявами уповноваженої особи Фонду на ліквідацію ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» про розтрату та привласнення колишніми посадовими особами банку коштів в особливо великому розмірі. Загалом через схеми було виведено ліквідні активи банку на понад 700 млн грн. При цьому усі «транзакції» відбувалися без надходження «живих» коштів, а лише шляхом запису в бухгалтерських документах банку.

За ймовірною попередньою змовою між службовими особами ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» та ПАТ «Юніон Стандарт Банк», який на той момент ще був платоспроможним, було проведено «оборудки», результатом яких стало виведення коштів ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» в особливо великих розмірах. Упродовж одного дня (червень 2016) було укладено договір, відповідно до якого ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА»  набуває права вимоги за 5-ма кредитними договорами, забезпеченими «сміттєвими» цінними паперами.

Petrocomerc Ukraine infografics 2За відступлення права вимоги на свою користь банк сплатив 206,36 млн грн, отримавши на баланс кредити, проценти за якими не сплачувались та які не були погашені позичальниками у визначені договорами терміни.  

Показово, що надання кредитів ПАТ «Юніон Стандарт Банк» позичальникам, придбання ними цінних паперів за рахунок кредитних коштів, надання цінних паперів у заставу та продаж кредитного портфелю банку ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» здійснювалось практично одночасно.

Крім того, через проведені «транзакції», із ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА» фактично було виведено ліквідний кредитний портфель, забезпечений нерухомим майном.

Так, права вимоги за 19 кредитними договорами балансовою вартістю 424,58 млн грн було передано фінкомпанії за 172,48 млн грн. Та рух навіть цих коштів відбувався тільки на папері, без внесення «живих» грошей.

Варто наголосити, що подібна «співпраця» колишнього керівництва банку із згадуваною фінансовою компанією незадовго до визнання банку неплатоспроможним мала системний характер.  У липні-вересні 2015 року на користь фінкомпанії було також відступлено нерухоме майно загальною вартістю 5,85 млн грн, за ціною у рази меншою від ринкової. І, знову ж таки, навіть ці кошти фактично до банку не надійшли, а лишились винятково проводками в системі банку.

Всього через компанію протягом року до дня запровадження тимчасової адміністрації було виведено активів банку на загальну суму понад 708,43 млн грн. Транзакції переважно відбувалися за рахунок дострокового списання банком необхідних сум з депозитного рахунку фінансової компанії (за фактом депозитні кошти з усіма нарахованими відсотками були достроково повернуті компанії у вигляді ліквідних активів банку) та  надання компанії кредитів тощо.

На балансі ж банку залишилась виключно проблемна та неліквідна заборгованість.

За виявленими фактами розтрати майна банку відкрито кілька кримінальних проваджень, проводяться досудові розслідування.

Довідково, рішенням виконавчої дирекції затверджено ліквідаційну масу ПАТ «БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-УКРАЇНА»  станом на 01.07.2016 року з урахуванням змін на 01.05.2017 року, балансова вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 1 158,13 млн грн. У той же час ринкова вартість активів, визначена незалежними оцінювачами – суб’єктами оціночної діяльності, становить у понад п’ять разів менше – 221,10 млн грн.

Так, на папері вартість кредитів, наданих фізичних та юридичним особам, складає 1 036,2 млн грн, у той час як їх незалежна оцінка – майже уп’ятеро нижча – 209,56 млн грн. При цьому, навіть за оціночною вартістю реалізувати активи банку не вдається.  

У рамках виплати гарантованої суми відшкодування вкладниками банку отримано 17,3 млн грн.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter