Виведення коштів з «АКБ Банку» відбувалось через пов’язані компанії, а також через списання коштів з коррахунку Meinl Bank

29.11.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

AKB BANK 1Виведення коштів з ПАТ «АКБ Банк» напередодні визнання його неплатоспроможним відбувалось через схему кредитування та поручительства пов’язаних з акціонерами компаній.

Переважну частину цінних паперів, які перебувають в заставі «АКБ Банк» за вищевказаними кредитними договорами, складають  акції прості іменні в бездокументарній формі емітента ПАТ «Південний транспорт»  (код ЄДРПОУ: 03117487). Загальна кількість переданих в забезпечення за кредитами таких акцій - 18 257 896 000 штук.

Варто зазначити, що Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку в 2015 році включила ПАТ «Південний транспорт» до Переліку емітентів, що мають ознаки фіктивності, а цінні папери такими, що мають ознаки фіктивності. Згідно останнього розміщеного річного фінансового звіту ця компанія є збитковою, окрім того вона зареєстрована на тимчасово окупованій території АР Крим.

AKB BANK 2Слід зауважити, що рішення, прийняті на засіданнях кредитного комітету ПАТ «АКБ Банк», за участю членів правління, які стосувалися видачі кредитних коштів або зміни умов кредитування позичальників, не лише були достеменно відомі Спостережній раді банку, але й узгоджувалися з нею.

З цього випливає, що топ-менеджери та акціонери банку були причетні до виведення коштів банку через укладання свідомо невигідних для банку (у т.ч. удаваних) угод. Це негативно вплинуло на статутну діяльність та призвело до виникнення фінансових втрат та збитків, внаслідок чого  ефективна робота банку стала неможливою.

 

В результаті вказаних дій та бездіяльності посадових осіб було завдано значної матеріальної шкоди на суму, яка перевищує 700 млн грн, що становить 2/3 від загального кредитного портфелю банку.

Крім того, «АКБ Банк» виступив майновим поручителем за кредитом, який Meinl Bank (Австрія) видав кіпрській компанії Agalusko Investment LTD. У забезпечення позики були передані кошти на 9 млн долл, які були на кореспондентському рахунку «АКБ Банку» в австрійській фінустанові.

За вказаним фактами відкрито кримінальне провадження та відповідні відомості внесені в ЄРДР.

Довідково. Рішенням виконавчої дирекції Фонду №259/14 від 15 грудня 2014 р. затверджено ліквідаційну масу ПАТ «АКБ Банк» станом на 03 листопада 2014 р.:

• балансова вартість (на папері) – 381 287 652,38 грн.;

• оціночна вартість – 139 647 359,71 грн.

Сума кредитний портфель банку в бухгалтерських реєстрах зазначена на рівні 316,89 млн грн, а за результатами незалежної оцінки його вартість становить 93,21 млн грн. Вкладникам банку виплачено 423,3 млн грн. Сума акцептованих вимог кредиторі - 978,78 млн грн.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter