ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ЗАКЛИКАЄ ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ НЕГАЙНО ВІДРЕАГУВАТИ НА ФАКТИ ШАХРАЙСЬКИХ ДІЙ ЗДІЙСНЕНИХ З МЕТОЮ ОТРИМАННЯ ГАРАНТОВАНОГО ВІДШКОДУВАННЯ ПСЕВДО-ВКЛАДНИКАМИ БАНКУ «УФС»

18.12.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування закликає правоохоронні органи відреагувати на неодноразово подані ФГВФО заяви про факти шахрайських дій, здійснених з метою отримання псевдо-вкладниками банку «УФС» гарантованого відшкодування коштів за вкладами.

На сьогодні мова йде про ризик безпідставної виплати суми у понад 500 млн грн. У своїх заявах Фонд гарантування надавав докази, що суми, які обліковувались на рахунках левової частки фізичних осіб, є лише бухгалтерськими записами, здійсненими без надходження реальних коштів. Відтак, можна говорити про наявність обставин, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення, а самі безпідставно сформовані на рахунках суми коштів кваліфікувати, як засіб вчинення кримінального правопорушення, оскільки вони дають можливість фізичним особам безпідставно заволодіти грошовими коштами Фонду гарантування у вигляді відшкодування гарантованих сум за вкладами.

INFO UFSУ своїх заявах Фонд гарантування також вказував прізвища всіх учасників, які брали участь у схемі маніпулювання записами при відображенні операцій в бухгалтерському обліку банку. Вказана схема реалізовувалась влітку 2014 року, коли територія міста Донецьк (місце розташування головного офісу банку «УФС»), вже була непідконтрольна українській владі. Зокрема, облікові записи про проведені фіктивні зарахування коштів на рахунки фізичних осіб в сумі, що не перевищує граничного гарантованого відшкодування, стали наслідком проведених банком кредитних операцій, а саме надання незабезпечених (бланкових) кредитів чотирьом фізичним особам на загальну суму 212 млн грн. Оформлення кредитних операцій та облік операцій з видачі кредитних коштів відбувались в головному офісі банку «УФС».

Жоден з цих позичальників, який уклав кредитний договір та на користь якого було здійснено операції з видачі коштів не виконує зобов’язання за кредитними договорами, а від спілкування з представниками банку ухиляються. На сьогодні заборгованість за цими кредитними договорами складає близько 352 млн грн.

Крім того, на рахунки вказаних клієнтів перераховувались також залишки з рахунків юридичних осіб. Потім ці суми трансформувались у депозити фізосіб.

Загалом, за останні дні перед запровадженням тимчасової адміністрації в результаті реалізації вказаної схеми сума можливого гарантованого відшкодування вкладникам банку «УФС» зросла у рази і, для порівняння, складала станом на:

- 01 червня 2014 року – 244,95 млн грн;

- 01 липня 2014 року – 479,06 млн грн;

- 21 липня 2014 року – 966,74 млн грн.

Більшість таких операцій, у результаті яких було укладено 3300 псевдо угод з фізособами, здійснювались у головному офісі банку вночі зі швидкістю обслуговування 10 клієнтів за одну хвилину.

З огляду на те, що укладені у вказаний період договори мають ознаки фіктивності, з метою забезпечення інтересів держави та збереження державних коштів, Фонд, за клопотанням слідчого, призупинив виплату гарантованого відшкодування до завершення досудового розслідування, оскільки ці кошти визнані речовими доказами у порушеному кримінальному провадженні.

Однак, зацікавлені особи намагаються у судовому порядку створити видимість законності підстав для отримання гарантованих сум відшкодування. Вони звертаються до адміністративних судів з позовами про визнання їх вкладниками. На основі судових рішень, що набувають законної сили, Фонд гарантування вимушений виплачувати відшкодування. Хоча правомірність таких рішень викликає великі запитання, загальна сума фактично здійснених за ними виплат на сьогодні становить більше 12 млн грн. Загалом, суди вже винесли позитивних рішень про необхідність здійснити виплату відшкодування псевдо-вкладникам банку «УФС» на суму близько 100 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter