2017-ИЙ ДЛЯ ФГВФО: РІК ПОВЕРНЕННЯ БОРГІВ ТА БЕЗ ЗАПОЗИЧЕНЬ, ЗАПУСКУ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ВИПЛАТ ТА ГОЛЛАНДСЬКИХ АУКЦІОНІВ

21.12.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

FGVFOДев’ять нових банків, переданих в управління Фонду; дві закриті угоди з передачі частини активів та пасивів неплатоспроможного банку на користь приймаючого; 6,8 млрд грн виплаченого гарантованого відшкодування; запуск Автоматизованої системи виплат і найголовніше – відсутність нових запозичень – з такими проміжними результатами Фонд гарантування вкладів фізичних осіб завершує 2017 рік.

 «Команді Фонду є про що прозвітувати і чим похвалитися. Упродовж року було пророблено колосальну роботу, як би пафосно це не звучало. Особисто для мене найвизначніший здобуток – що, не зважаючи на те, що в управління Фонду цього року було передано 9 неплатоспроможних банків, ми обійшлися без нових запозичень. Натомість – повернули НБУ понад 2,5 млрд грн існуючих боргів. Ми також планували достроково повернути 1 млрд грн за боргами Мінфіну, але відсутність напрацьованого механізму завадила нам це зробити Та наша мета – не концентрація на зробленому чи ж самореклама. Ми вже сформулювали для себе завдання на наступний рік. Це, передусім, – амбітні плани повернути Мінфіну та НБУ до 10 млрд грн боргів, і посилення юридичної роботи, у першу чергу, щодо повернення активів та притягнення до відповідальності колишніх акціонерів та керівників банків», – сказав Костянтин Ворушилін, директор-розпорядник Фонду сьогодні під час засідання прес-клубу, присвяченого підсумкам роботи Фонду в 2017 році та викликам на 2018 рік.

Дострокове повернення 2,6 млрд грн боргів та відсутність нових запозичень

Протягом 2017 року Фонду вдалося уникнути додаткових запозичень. Натомість на суму 2,58 млрд грн було погашено заборгованість перед НБУ, у тому числі 2 млрд грн – достроково.

У жовтні Фонд був готовий достроково погасити 1 млрд грн Міністерству фінансів України, проте через відсутність напрацьованого механізму, погашення не відбулося.

При цьому, тільки на обслуговування кредитів у 2017 році витрати Фонду склали 2,3 млрд грн, у тому числі 1,05 млрд грн - відсотки за кредитами НБУ та 1,26 млрд грн - відсотки за кредитом Мінфіну. Щорічно Фонд нараховує близько 6,8 млрд грн за кредитами (векселями), виданими Міністерству фінансів України, з яких сплачує 1,26 млрд грн, а інші 5,54 млрд грн будуть сплачені на дату погашення векселів (2025-2031 роки).

Відтак, основним завданням для Фонду у сфері управління коштами та ресурсами у 2018 році буде зменшення боргового навантаження на Фонд. Адже кошти від Міністерства фінансів України для виплати вкладникам неплатоспроможних банків видавались Фонду під ринкову ставку (від 10% до 12,5%).

Пікові навантаження з виплати боргів припадуть на 2025-2031 роки, протягом яких Фонд має сплатити Міністерству фінансів України 132,7 млрд грн, з яких 73,1 млрд грн – нараховані відсотки.

Довідково: на початок грудня (07.12) залишок заборгованості Фонду склав 66,04 млрд грн, у тому числі:

- перед Міністерством Фінансів – 59,56 млрд грн;

- перед НБУ – 6,48 млрд грн.

Виплачено 6,8 млрд грн гарантованого відшкодування, передано в управління Фонду – дев’ять неплатоспроможних банків

 Упродовж року в управління Фонду було передано дев’ять неплатоспроможних банків. Щодо двох з них  Фондом було реалізовано сценарій виведення з ринку через ліквідацію банку з відчуженням чистини активів та зобов’язань на користь приймаючого банку. Завдяки цьому вдалося зекономити кошти Фонду на виплату гарантованого відшкодування: приміром, витрати Фонду на виплати вкладникам ПАТ «Діамантбанк» склали 0,11 млрд грн з 1,2 млрд грн можливої суми. 

Загалом, на початок грудня 2017 року в управлінні Фонду перебувало 94 банки.

Їх вкладникам упродовж року виплачено 6,8 млрд грн гарантованого відшкодування. З них 5,04 млрд грн, або 74% – виплачено через запроваджену Фондом Автоматизовану систему виплат.

Систему, розробка якої тривала кілька років, було запущено у роботу у лютому 2017-го.

Наразі через Автоматизовану систему отримують відшкодування вкладники 12 банків, неплатоспроможність яких настала після 01.07.2016 року. Вкладники цих банків мають можливіcть самостійно обрати один з 10, підключених до системи, банків-агентів (Акціонерний банк «Південний», ПАТ «Альфа-Банк», ПАТ «КРЕДОБАНК», ПАТ «ПУМБ», ПАТКБ «ПРАВЕКС-БАНК», АТ «ТАСКОМБАНК», АБ «УКРГАЗБАНК», АТ «Ощадбанк», ПАТ «Ідея Банк», ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК»). Детальніше про систему – тут.

Впровадження системи дозволило значно зменшити скарги вкладників. Адже не отримавши з певних причин (черги, графік роботи тощо) відшкодування у відділенні одного банку-агента, вкладник може звернутися до відділення будь-якого іншого банку-агента.

Ще 5 банків  виявили намір у 2018 році приєднатись до Системи.

Сьогодні триває робота над доопрацюванням системи задля можливості здійснення виплат гарантованих сум вкладникам банків, неплатоспроможність яких настала до 01.07.2016 року. 

Пред’явлено судові вимоги до 205 пов’язаних з неплатоспроможними банками осіб на суму 15,6 млрд грн

Протягом року, станом на 12 грудня, Фондом було пред’явлено вимоги на суму 15,6 млрд грн до 205 пов’язаних з 7 неплатоспроможними банками осіб, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та банкам шкоди. З них щодо 39 осіб одного банку судова справа вже призначена до розгляду.

Також упродовж року на розгляді у судах різних інстанцій перебувало 26 судових справ про скасування рішень Національного банку та Фонду про запровадження тимчасової адміністрації та ліквідацію 15 банків, що безпосередньо впливає на неможливість задоволення вимог кредиторів.

Із згаданих 15 банків:

- щодо 6 – судами, у тому числі Верховним Судом,  прийняті рішення про правомірність дій Національного банку і Фонду;

- щодо 9 – триває робота із судового представництва у Верховному Суді з метою перегляду судових рішень про скасування рішень Національного банку і Фонду.

Крім того, Фонд вживав усіх доступних правових засобів з реагування на очевидно неправосудні судові рішення у сфері гарантування вкладів. Так, за ініціативою Фонду Вища рада правосуддя прийняла рішення притягнути до дисциплінарної відповідальності трьох суддів Київського апеляційного адміністративного та двох суддів Вищого адміністративного суду України.

Упродовж наступного року, зокрема, буде інтенсифікована робота із стягнення коштів з пов’язаних з неплатоспроможними банками осіб, дії або бездіяльність яких  призвели до заподіяння кредиторам та банкам шкоди. Заплановане подання позовів до пов’язаних осіб 34 банків, яким за попередньою оцінкою нанесено 85,5 млрд грн шкоди.

Повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень 34 особам 13 банків

Фондом та уповноваженими особами Фонду до правоохоронних органів на даний час спрямовано 4718 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 327,32 млрд грн, за результатами розгляду яких до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 2202 кримінальних проваджень на загальну суму 254,21 млрд грн.

Так, за результатами розгляду заяв, матеріалів перевірок, висновків та спільної співпраці Фонду з органами  досудового розслідування у 2017 році повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень 34 особам (ПАТ «Інтеграл-банк», ПАТ «Національний Кредит», ПАТ «БГ Банк»,  ПАТ «Імексбанк», ПАТ «Фінанси та кредит», ПАТ «ПІВДЕНКОМБАНК» та ПАТ «ТЕРРА БАНК», ПАТ «Банк «Контракт», АТ «Брокбізнесбанк», ПАТ «Радикал Банк», ПАТ «Старокиївський банк», ПАТ «КБ «Надра», ПАТ «ЮСБ Банк»).

Крім того, у рамках розслідування кримінальних проваджень з метою забезпечення відшкодування шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінальних правопорушень,  Фондом та уповноваженими особами Фонду заявлено 134 цивільні позови. 

Усі аукціони переведено у систему ProZorro.Продажі, запущено голландські аукціони

Один із акцентів роботи Фонду у 2017-му – удосконалення процесу реалізації активів банків, що ліквідуються. 

Так, з початку року усі аукціони з продажу активів, що не перебувають у заставі забезпечених кредиторів, переведено у систему ProZorro.Продажі. На сьогодні у системі торгується майже 90% усіх активів банків, що ліквідуються.

Створивши єдині і відкриті правила гри, забезпечивши рівний доступ усіх зацікавлених інвесторів до інформації про активи, сьогодні Фонд працює над прискоренням темпів реалізації активів. Допомогти в цьому повинна голландська модель аукціону, яка уже працює у рамках «пілотного проекту».

Приміром, 29 листопада у системі успішно відбувся голландський аукціон, лотом на якому став пул активів, що залишились на балансі АТ «ЕРДЕ БАНК». Після підписання договору із переможцем відкритих торгів та перерахунку коштів, продаж активів, включених до ліквідаційної маси банку, буде остаточно завершено. Сьогодні банк, після продажу усіх активів, готується до ліквідації.

Крім того, цього року Фонд гарантування спільно з проектним офісом ProZorro.Продажі відкрили для публічного доступу Реєстр активів неплатоспроможних банків. Це дозволить покупцям краще готуватись і планувати свою участь в аукціонах.

На початок грудня надходження до неплатоспроможних банків від реалізації активів склали 4,4 млрд грн. Наступного року Фонд планує подвоїти цей показник і до кінця 2018 року реалізувати 60% всіх активів. 

Загалом надходження до неплатоспроможних банків склали майже дев’ять мільярдів гривень.

У той же час, кредиторські вимоги третьої черги протягом 2017 року були погашені на суму 5,83 млрд грн. Погашення інших, крім 1-3 черг, склали 3,79 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter