УПРОДОВЖ ТИЖНЯ З ПАТ «БГ БАНК» ЧЕРЕЗ СХЕМИ ВИВЕЛИ АКТИВИ, ЗАВДАВШИ ШКОДИ БАНКУ МАЙЖЕ НА 300 МЛН ГРН

09.01.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

ІНФОГРАФІКА АКТИВИ ПАУТ БГ БАНК Менше ніж за місяць до визнання неплатоспроможним у ПАТ «БГ БАНК» було реалізовано схеми, результатом яких стало виведення з банку ліквідних активів на загальну суму майже 300 млн грн. Показово, що усі маніпуляції з активами було проведено упродовж одного тижня. Передувала цим «подіям» зміна акціонерів та керівництва банку.

 

 

 

Облігації, номінальною вартістю 4,7 млн дол. США, продали за 8 300 грн 

BG Assets 3Один із виявлених Фондом фактів маніпуляцій із ліквідними активами банку незадовго до віднесення його до категорії неплатоспроможних – проведення вкрай збиткових операцій із цінними паперами, що обліковувались на балансі ПАТ «БГ БАНК». У першій декаді листопада 2014 року банком було укладено договір, предметом якого є відчуження облігацій внутрішньої державної позики.

Так, 4699 ОВДП, номінальною вартістю 4,7 млн дол. США (що в еквіваленті на день угоди складало 60,87 млн грн), було продано за 8300 грн. Таким чином ціна продажу виявилась у понад 7000 разів меншою за номінальну вартість ОВДП.

Ці операції із цінними паперами були вкрай збитковими та завдали банку шкоди на суму щонайменше 71,15 млн грн.

 

Працюючий кредитний портфель було продано за ціною у 10 разів нижчою від загальної суми заборгованості позичальників

312 листопада 2014 року між ПАТ «БГ БАНК» та фінансовою компанією було укладено договір про відступлення права вимоги до боржників банку на суму 235,29 млн грн. Ціна продажу прав вимоги за кредитними договорами становила 23,53 млн грн, що є удесятеро меншою сумою від загальної заборгованості. При цьому, за умовами договору, новий кредитор зобов’язаний був сплатити банку кошти протягом трьох років з дня укладання договору.

Примітно, що на підставі вказаного договору купівлі-продажу прав вимоги банк відступив на користь фінансової компанії сукупність прав як іпотекодержателя, зокрема – право звернення стягнення на майно, загальною вартістю 466,59 млн грн.

Таким чином, ПАТ «БГ БАНК» здійснив відчуження власних активів загальною вартістю 235,29 млн грн, отримавши збитки на суму 211,76 млн грн.      

Заміна боржника та втрата забезпечення за кредитом на 4,32 млн євро

Через укладення Договору переведення боргу, що має явні ознаки фіктивності, було здійснено операцію, що призвела до втрати ПАТ «БГ БАНК» кредитного активу на суму 4,32 млн євро (74,6 млн грн), чим банку було завдано шкоди в особливо великому розмірі.

Коли банк, уже після початку ліквідації, намагався через суд стягнути заборгованість у сумі 4,32 млн євро з позичальника, з’ясувалось, що, нібито, за кілька днів до запровадження тимчасової адміністрації між банком та позичальником було укладено Договір переведення боргу. Умовами угоди, яка має ознаки фіктивності, передбачалось, що після заміни боржника припиняється порука та право застави. Фактично, на балансі банку залишився незабезпечений кредит із заборгованістю у 4,32 млн євро (74,6 млн грн).  

При цьому достовірність Договору переведення боргу – під великим питанням. Адже паралельно під одним номером співіснують дві угоди з одним змістом, але з різними підписантами. Відтак є усі підстави стверджувати, що документ сфальсифікований.

Усі виявлені факти маніпуляцій із активами банку лягли в основу заяв про вчинення кримінальних правопорушень, скерованих до правоохоронних органів. За всіма фактами, заявленими банком, порушені кримінальні провадження. За 2 (двома) кримінальними провадженнями колишнім керівникам ПАТ «БГ Банк» - Осипенку А.В. та Дратверу В.І. вже висунуто обвинувачення, заявлено матеріальний позов у сумі 88 946 809,70 грн, а самі   кримінальні провадження передані на розгляд до суду. Колишньому заступнику Голови Правління Банку Дратверу В.І. обрано запобіжний захід - перебування під вартою. За іншими кримінальними провадженнями триває досудове розслідування.

Нагадаємо, рішенням виконавчої дирекції Фонду затверджено ліквідаційну масу ПАТ «БГ БАНК» станом на 01.07.2015 року. Так, балансова вартість активів складає 1 985,93 млн грн, при цьому незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх 2,58 рази дешевше – у 770,44 млн грн. 

Приміром, незалежна оцінка кредитного портфелю банку, вартість якого «на папері» сягає 1 517,24 млн грн, є у 3,8 разів меншою – 398,92 млн грн.

При цьому у рамках виплати Фондом гарантованого відшкодування вкладниками банку, станом на початок грудня, отримано 267,4 млн грн.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter