УМИСНІ ДІЇ КЕРІВНИЦТВА ПАТ «КБ «ІНТЕРБАНК» ЗАВДАЛИ ЗБИТКІВ БАНКУ НА СУМУ 524,6 МЛН ГРН

23.01.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Info INTERBANK 1До визнання ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" неплатоспроможним, керівництвом банку вчинялись заходи щодо штучного виведення активів банку шляхом проведення шахрайських дій, пов'язаних із незаконним заволодінням коштами банку, що спричинило погіршення фінансового стану ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" та втрату його активів в особливо великих розмірах. У цілому, орієнтовна сума збитків, завданих банку внаслідок виявлених умисних дій посадових осіб банку в доведенні до банкрутства ПАТ «КБ «ІНТЕРБАНК», становить щонайменше 524,6 млн грн.

Так, протягом 2012-2014 років власники та  керівники ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" цілеспрямовано направляли діяльність банку на масштабне псевдо кредитування – за  попередньою змовою з третіми особами було ухвалено низку рішень щодо кредитування «фіктивних підприємств» на суму понад 329,7 млн грн. При цьому перерахування коштів за кредитними договорами подібним суб'єктам господарювання відбувалось або під заставу неліквідних цінних паперів, або без передачі будь-якого майна у забезпечення.

InterBank Assets 2Частина кредитів у вигляді відкличної відновлювальної кредитної лінії з кредитним лімітом на суму у понад 79 млн грн була передана чотирьом компаніям в один день – 31 грудня 2013 року – за день до Нового року, коли робота банків з клієнтами не здійснюється, а проведення платежів було обмежене.

Оскільки, з моменту видачі кредиту, жодна компанія не сплачувала ані відсотки, ані комісію за видачу кредиту, ані тіло кредиту, даний факт можна розцінювати як умисне отримання коштів без мети їх повернення та свідчення про завчасно сплановану та ефективно реалізовану схему виведення ліквідних активів банку.

Ще одним способом проведення махінацій із ліквідними активами ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" до передачі банку в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було купівля «сміттєвих» цінних паперів – боргових зобов’язань за простими векселями. Балансова вартість портфелю цінних паперів складає 228,5 млн грн, а оціночна – 0,01 млн грн.

Щодо виявлених схем виведення ліквідних активів ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб було направлено ряд заяв у правоохоронні органи про вчинення злочинів власником та посадовими особами банку, а також керівниками пов’язаних компаній-позичальників банку. 

За всіма фактами, заявленими банком, порушені кримінальні провадження. Зокрема, стосовно посадових осіб восьми комерційних структур-боржників банку за завдання матеріальної шкоди ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" у особливо великих розмірах було направлено заяву до правоохоронних органів, за розглядом якої внесено матеріали до ЄРДР за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 та ч. 2 ст. 364-1, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 2 ст. 205 КК України.

Головним слідчим управлінням Міністерства внутрішніх справ України колишньому керівнику ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" -  Мелкон'янцу С.О. повідомлено про підозру учинення ним умисних дій, які виразилися у зловживанні повноваженнями та умисному одержанні неправомірної вигоди третіми особами, в результаті чого його оголошено в міжнародний розшук.

Рішенням виконавчої дирекції Фонду затверджено ліквідаційну масу ПАТ "КБ "ІНТЕРБАНК" станом на 01 листопада 2014 року, відповідно до якої балансова вартість активів складає 648,8 млн грн, при цьому незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 98 разів дешевше – у 6,6 млн грн. Приміром, незалежна оцінка кредитного портфелю банку, вартість якого «на папері» сягає 374,6 млн грн, є в 87 разів меншою – 4,3 млн грн.

Фонд гарантування вкладів здійснив виплати гарантованих сум (у межах 200 тис грн) вкладникам ПАТ «КБ «ІНТЕРБАНК» на загальну суму 78,0 млн грн. На сьогодні погашено другу чергу вимог кредиторів (грошові вимоги щодо заробітної плати, що виникли із зобов’язань банку перед працівниками до прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку) на суму 0,47 млн грн, із 309,4 млн грн – загальної суми акцептованих вимог кредиторів банку.

У зв’язку з  виведення значної кількості ліквідних активів банку малоймовірним є задоволення вимог усіх кредиторів банку. Більше того, з огляду на оцінку вартості активів ПАТ «КБ «ІНТЕРБАНК» під сумнів підпадає навіть погашення кредиторських вимог, віднесених до третьої черги кредиторів - вимоги Фонду, що виникли в результаті виплати відшкодування коштів вкладникам банку.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter