ІЗ ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» 15,7 МЛН ДОЛ США ВИВЕДЕНО ЧЕРЕЗ РАХУНОК У BANK FRICK & СО, А ЛІКВІДНУ НЕРУХОМІСТЬ – ЧЕРЕЗ НЕЗАКОННЕ ОБТЯЖЕННЯ НА КОРИСТЬ ШЕСТИ КЛІЄНТІВ

31.01.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Energobank Asset 1Проведення фіктивних операцій кредитування під цінні папери підконтрольних власникам підприємств, виведення коштів через кореспондентський рахунок в Bank Frick & Со (Ліхтенштейн), неправомірне обтяження на користь окремих клієнтів належного банку значного за вартістю нерухомого майна – маніпуляції з активами, що проводилися власниками і керівниками ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» у той час, коли його фінансовий стан загрожував інтересам вкладників та кредиторів.

 Колишні власники та службові особи ПАТ «ЕНЕРГОБАНК», зловживаючи службовим становищем, заволоділи коштами банку на загальну суму 561,37 млн грн шляхом надання кредитів підконтрольним  юридичним особам з ознаками фіктивності на придбання незабезпечених і неліквідних цінних паперів інших,  підконтрольних колишньому власнику банку, компаній. Щодо цього зараз триває досудове розслідування в кримінальному провадженні за статтею 190 Кримінального кодексу України («Шахрайство»).

Energobank Asset 2Крім того, перед визнанням банку неплатоспроможним посадові особи ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» передали в іпотеку шести фізичним особам, які мали відкриті поточні та вкладні рахунки, нерухомість, що належала банку на праві власності. Серед переданих в іпотеку об’єктів нерухомості є, наприклад, нежитлові приміщення площею 142,8 кв. м. на вул. Лютеранській, дев’ятикімнатна квартира площею 387,8 кв. м. на вул. Ковпака у Києві та приміщення магазину площею 221 кв. м. у центрі Львова. Загальна вартість майна на день укладення договорів іпотек становила 68,6 млн грн. При цьому, всі договори були укладені на вкрай невигідних для банку умовах, оскільки містили застереження, за якими всі іпотекодержателі мали право звернути стягнення без рішення суду, а лише на підставі договору іпотеки. Показово, що п’ять із шести договорів були укладені уже після того, як інспекційною перевіркою Національного банку України було встановлено, що банк не мав достатніх коштів для покриття витрат та формування резервів, а його фінансовий стан загрожував інтересам вкладників та кредиторів.

Після запровадження у ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» тимчасової адміністрації фізичні особи, на користь яких було укладено договори іпотеки, звернули стягнення на нерухоме майно. У подальшому деякі об’єкти були відчужені на користь третіх осіб. Зараз судові процеси щодо нерухомого майна тривають, однак повернути його у власність банку не вдалося. Хоча зазначена високоліквідна нерухомість і включена до ліквідаційної маси банку, продати її з метою розрахунків з кредиторами банку на даний час юридично неможливо.

Під час тимчасової адміністрації у ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» Фондом гарантування вкладів фізичних осіб також було встановлено, що на кореспондентському рахунку банку в Bank Frick & Со (Ліхтенштейн) розміщено кошти у сумі 15,7 млн доларів США. Незважаючи на неодноразове звернення ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» до Bank Frick & Со із вимогою їх повернути, 30.06.2015 вся сума коштів була списана, оскільки, виступала заставою за кредитом, наданим офшорній компанії ACANTER INVESTMENT LTD, яка на вказану дату цей кредит не сплатила. При цьому, ще у квітні 2014 року (майже за рік до визнання банку неплатоспроможним) за результатами перевірки Національний банк України зобов'язав керівництво ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» відобразити в обліку кошти на коррахунку в Bank Frick & Со та вжити заходів щодо термінового їх повернення, однак голова правління цих вимог не виконала. 20 червня 2017 року Подільський районний суд м. Києва визнав колишню голову правління ПАТ «ЕНЕРГОБАНК»  винуватою у вчиненні злочину передбаченого ч.2 ст. 367 Кримінального Кодексу України (службова недбалість) і призначив покарання у виді трьох років позбавлення волі умовно. Однак, кошти у сумі 15,7 млн доларів США, які могли бути використані для задоволення вимог кредиторів, це не повернуло.   

Нагадаємо, рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів затверджено ліквідаційну масу ПАТ «ЕНЕРГОБАНК» станом на 12.06.2015. Балансова вартість активів банку склала 2 288,86 млн грн, а незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх майже у чотири рази дешевше – 620,97 млн грн. При цьому, вкладникам банку, станом на початок січня 2018 року, виплачено 492,9 млн грн гарантованого відшкодування за вкладами. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку склала 1 388,14 млн грн. До цієї суми ввійшли вимоги семи черг кредиторів ПАТ «ЕНЕРГОБАНК». На 01.01.2018 за рахунок коштів, одержаних у результаті ліквідації та продажу майна банку, погашено лише вимоги першої і другої черги та 30% вимог третьої черги, тобто Фонду гарантування вкладів. 

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter