Нерухоме майно ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» на суму 63 млн грн було незаконно відчужено, при цьому загальна сума збитків, завданих банку, сягнула 781,1 млн грн

12.02.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

INFO PROMECONOM 3Відчуження нерухомого майна ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК», штучне виведення грошових коштів з банку, незаконне заволодіння рухомим майном – не повний список шляхів маніпуляції з активами ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК», які проводились керівництвом банку та невстановленими третіми особами. В результаті неправомірних дій шахраїв було незаконно відчужене і привласнене нерухоме майно на суму 63 млн грн, при цьому посадовими осами ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» та шахраями було завдано загальної шкоди банку на суму 781,1 млн грн.

Аналіз здійснених фінансових операцій ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК», проведений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у рамках ліквідації банку, виявив численні факти, що містять ознаки вчинених кримінальних правопорушень.

Так, 15 вересня 2014 року шахрайськими діями шляхом підробки документів здійснено незаконне відчуження та привласнення найбільш ліквідного активу ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК», а саме: будівлі та споруди виробничого комплексу Заводу Бетонних Виробів, балансовою вартістю 63 млн грн, які розташовані в Дніпропетровській області, сел. Партизанське.

INFO PROMECONOM 2 На підставі підробленої довіреності, виданої начебто уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» та посвідченої приватним нотаріусом, даний об’єкт нерухомого майна був проданий фізичній особі у одноосібне володіння, після чого – у черговий раз перепроданий. В результаті оборудки, власником виробничого комплексу на сьогоднішній день є ТОВ «ХОЛДИНГ БУД ІІІ».

За виявленим фактом уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» було подано до Головного управління Міністерства внутрішніх справ України заяву про вчинення кримінального правопорушення. За заявою уповноваженої особи Фонду Шевченківським УП ГУНП в м. Києві розпочато кримінальне провадження. На сьогодні за даним кримінальним провадженням триває досудове розслідування. Окрім цього, з метою запобігання подальшої зміни власників та відчуження «Виробничого комплексу Заводу Бетонних Виробів: будівлі та споруди» на адресу Київської місцевої прокуратури було направлено клопотання про накладення арешту на нерухоме майно, однак в його погодженні було відмовлено.

Ще одним способом заволодіння активами ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» став замах на об’єкт нерухомого майна і земельну ділянку в АР Крим, що обліковувались на балансі банку вартістю 1,4 млн грн. Шляхом фіктивного переоформлення права власності на такі активи на підставі підроблених документів було вчинено спробу незаконного відчуження майна. За фактом замаху було відкрито кримінальне провадження, відповідно до якого Оболонським УП ГУНП в м. Києві здійснюється досудове розслідування.

Разом з тим, у ході ліквідаційної процедури ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» сепаратисти так званої «ДНР» захопили та проникли в будівлю банку в м. Донецьк,  розграбували та пошкодили приміщення самого ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК», а також викрали усі матеріальні цінності, що зберігались у банку, та службовий автомобіль. Завдані збитки ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» склали щонайменше 3,3 млн грн і на даний момент їх повернення не видається можливим. Хоч зазначене майно і включене до ліквідаційної маси банку, продати його з метою розрахунків з кредиторами банку на даний час неможливо. Як результат – при зафіксованій «на папері» балансовій вартості у 181,6 млн грн група активів основних засобів оцінена незалежними суб’єктами оцінювання у майже 14 разів менше – 13,5 млн грн.

На особливу увагу заслуговує факт здійснення керівництвом ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» низки незаконних дій, пов’язаних зі зловживанням своїм службовим становищем та завчасним, планомірним, штучним виведення ліквідних активів, які в результаті призвели до стійкої фінансової неплатоспроможності банку. З початку 2013 року службовими особами ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» проводились масові операції з перерахування коштів на рахунки підставних осіб за начебто надані банку консультаційні послуги на загальну суму 3,6 млн грн. При цьому, оплата вартості таких послуг була в рази завищеною у порівнянні із ринковим рівнем цін за аналогічного роду послуги.

За усіма фактами незаконного заволодіння майном ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» уповноваженою особою подано 14 заяв про вчинення кримінального правопорушення на загальну суму 781,1 млн грн, з яких 4 заяви на суму 713,1 млн грн щодо посадових осіб банку за доведення до банкрутства та розкрадання коштів.

Нагадаємо, рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб затверджено ліквідаційну масу ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» станом на 05.01.2015. Балансова вартість активів банку склала 290,7 млн грн, а незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх майже у 14,5 разів дешевше – 20,0 млн грн. Під час здійснення тимчасової адміністрації в ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК» з метою виведення даного банку з ринку найменш витратним способом Фонд гарантування вкладів фізичних осіб прийняв рішення про передачу частини активів та зобов’язань приймаючому банку. Так, приймаючому банку було передано реєстр вкладників з розміром вкладів в межах 200 тис. грн та відповідну частину активів ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК», у тому числі кредити юридичних і фізичних осіб за виключенням валютних іпотечних кредитів фізосіб.

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку склала 709,9 млн грн. До цієї суми увійшли вимоги другої, третьої, четвертої та сьомої черг кредиторів ПАТ «КБ «ПРОМЕКОНОМБАНК». На 01.01.2018 за рахунок коштів, одержаних у результаті ліквідації та продажу майна банку, погашено лише 44,6% вимог другої черги кредиторів, тобто вимоги щодо погашення заборгованості із заробітної плати, що виникла до запровадження в банку тимчасової адміністрації. 

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter