Через схеми було виведено активів з АТ «ФІНРОСТБАНК» на суму близько 1 млрд грн

01.03.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

INFO FINROST 1Шляхом проведення колишнім керівництвом АТ «ФІНРОСТБАНК» збиткових та економічно необґрунтованих операцій, реалізації «схемного» кредитування пов’язаних компаній, здійснення фінансових махінацій, шахрайських і протиправних дій банк було доведено до неплатоспроможності, а ліквідні активи – виведено через підставних осіб. Масштабність проведених колишніми керівниками та службовими особами АТ «ФІНРОСТБАНК» «схемних» операцій призвела до критичного погіршення фінансового стану банку та виведення активів на суму близько 1 млрд грн.

Здійснений уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб аналіз фінансових операцій АТ «ФІНРОСТБАНК» виявив, що впродовж 2012-2014 років керівниками та посадовими особами банку було погоджено та здійснено ряд кредитних операцій з пов’язаними та підставними компаніями із грубим порушенням внутрішніх процедур, а самі кредитні кошти спрямовувались на операції, що не мали економічного сенсу. Саме через кредитування групи пов’язаних між собою компаній (16 компаній) з банку було виведено основну частину активів АТ «ФІНРОСТБАНК» на суму більше 500 млн. грн. При цьому, компанії фактично не здійснювали фінансово-господарську діяльність. Як свідчать бухгалтерські документи, основний рух коштів на рахунках цих компаній відбувався між собою за договорами фінансової допомоги, переведення боргу, РЕПО, погашення відсотків за іншими кредитними договорами та ін., із подальшим переведенням в готівку.

Здебільшого, кредити надавались або під заставу вкрай низьколіквідного забезпечення (товари в обороті та «сміттєві» цінні папери) або взагалі без забезпечення. Як було виявлено, копії договорів купівлі-продажу цінних паперів та копії витягів про їхнє зберігання були підробленими, а самі цінні папери – відсутні на рахунках заставодавців.

Також з’ясувалось, що заяви на отримання таких кредитів подавались позичальниками без представлення техніко-економічних обґрунтувань, бізнес-планів та інших, підтверджуючих намір розвитку підприємства, документів. Крім того, ряд позичальників – суб’єктів господарювання не мали необхідних умов для здійснення статутної діяльності: трудових ресурсів, основних фондів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів тощо.

INFO FINROST 2На окрему увагу заслуговує факт видачі в 2011 році кредиту юридичній особі, поручителем за зобов’язаннями якої виступає компанія НОВОЛЕНД ІМПЕКС АГ (NOVOLAND IMPEX AG), Республіка Панама. В заставу за таким кредитним договором компанією НОВОЛЕНД ІМПЕКС АГ (NOVOLAND IMPEX AG) було передано рухоме майно – повітряне судно MYSTERE - FALCON 20-ES, оцінене сторонами в 4,35 млн дол. США. Незадовго до запровадження в АТ «ФІНРОСТБАНК» тимчасової адміністрації кредит перестав обслуговуватись позичальником. Задля уникнення звернення стягнення за невиконані зобов’язання на предмет іпотеки невідомими особами повітряне судно було вивезено за межі України. Місце його теперішнього перебування не встановлено.

Наслідком реалізації такого кредитування керівництвом АТ «ФІНРОСТБАНК» стало знецінення кредитного портфелю банку у 20,5 разів. Балансова вартість кредитного портфелю станом на 01 лютого 2015 року в сумі  1 127,9 млн грн була оцінена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності у 54,9 млн грн.

Ще один із виявлених уповноваженою особою Фонду фактів здійснення посадовими особами АТ «ФІНРОСТБАНК» фінансових махінацій – проведення збиткових арбітражних операцій на торговельному майданчику в SAXO BANK, Данія, здійснення яких до грудня 2013 року відбувалось без реєстрації правил в НБУ. Через від’ємні фінансові показники результати проведених операцій приховувалися відповідальними особами і не були відображені на балансі АТ «ФІНРОСТБАНК». Лише на підставі отриманих виписок з SAXO BANK уповноваженій особі Фонду вдалося встановити розмір збитків, завданих умисними діями працівників банку, який складає 751 тис. євро, а це приблизно 13,5 млн грн. (по курсу на час запровадження тимчасової адміністрації). Таким чином, звітність банку містила недостовірні дані та не відображала його реального фінансового стану.

Водночас, напередодні визнання АТ «ФІНРОСТБАНК» неплатоспроможним, посадовими особами банку було реалізовано чергову схему з виведення грошових коштів – дроблення вкладів юридичних осіб. За місяць до передачі АТ «ФІНРОСТБАНК» під управління Фонду, впродовж періоду дії заборони Національного банку України на здійснення операцій зі збільшення депозитного портфелю, службовими особами АТ «ФІНРОСТБАНК» проводилось переведення коштів з рахунків юридичних осіб на рахунки підставних фізичних осіб в сумах менших або тих, що дорівнюють 200 тис. грн, у якості безповоротної фінансової допомоги. Як результат – загальна гарантована сума відшкодування за вкладами зросла до 521,4 млн грн, тим самим збільшивши навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 7,8 млн грн. Проте, на сьогодні виплата гарантованої суми відшкодування за фіктивними рахунками псевдо вкладників не здійснюється, а щодо таких осіб порушено кримінальне провадження.

Крім цього, до слідчого управління Головного управління Національної поліції в Одеській області подано заяву про вчинення невстановленими особами кримінального правопорушення, а саме незаконного заволодіння транспортними засобами банку – 2 спеціалізовані броньовані автомобілі та 9 легкових автомобілів службового призначення, факт відсутності яких було встановлено під час проведення уповноваженою особою інвентаризації майна банку.  У зв’язку з цим, є підстави вважати, що зазначені транспортні засоби були викрадені працівниками банку.

За усіма фактами виявлених зловживань посадовими особами АТ «ФІНРОСТБАНК» та вчинення неправомірних дій до правоохоронних органів уповноваженою особою Фонду подано 12 заяв про вчинення кримінальних правопорушень, з яких за 7-ма відомості внесені до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до затвердженої рішенням виконавчої дирекції Фонду ліквідаційної маси АТ «ФІНРОСТБАНК» станом на 01 лютого 2015 року, балансова вартість активів склала 1 640,3 млн грн, при цьому незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 13,4 разів дешевше – у 122,4 млн грн. 

Варто зауважити, що станом на 01 лютого 2018 року вкладники АТ «ФІНРОСТБАНК» отримали вже 494,7 млн грн у межах виплати гарантованої суми відшкодування. Загальна ж сума акцептованих вимог кредиторів АТ «ФІНРОСТБАНК» становить 675,9 млн грн, з яких банком погашено лише 3,1 млн грн, а це 0,6% вимог третьої черги, тобто Фонду гарантування вкладів, при відсутності кредиторів першої та другої черг.

З огляду на значні обсяги виведених ліквідних активів АТ «ФІНРОСТБАНК», наявності безнадійної кредитної заборгованості та знецінення залишкових активів банку малоймовірним є повне погашення вимог кредиторів навіть третьої черги.

Інформацію про схеми виведення активів, виявлені в інших банках, можна переглянути тут.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter