Результати ліквідації АТ «ЕРДЕ БАНК»: пред’явлено вимоги на суму 587 млн грн до 23 пов’язаних з банком осіб

20.04.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

ERDE INFO 105 січня 2018 року уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) було подано документи для державної реєстрації припинення банку як юридичної особи в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Цей банк свого часу став першим переданим в управління Фонду після набуття чинності Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (26.02.2012). 11 грудня 2017 року рішенням виконавчої дирекції Фонду було затверджено ліквідаційний баланс та звіт про завершення ліквідації АТ «ЕРДЕ БАНК».

Виведення банку з ринку (період тимчасової адміністрації та ліквідації) тривало 5 років. Рішення про запровадження тимчасової адміністрації у банку було прийнято 29 жовтня 2012 року. Ліквідація банку розпочалась відповідно до Постанови Правління Національного банку України від 9 січня 2013 року.

У межах виплати гарантованого відшкодування вкладниками банку отримано 457,83 млн грн, або ж 99,5% від загальної суми відшкодування до виплат. Решта вкладників не звернулась за отриманням гарантованого відшкодування.

ERDE INFO 2Ліквідаційну масу банку було затверджено станом на 1 травня 2013 року. Вартість активів «на папері» - так звана балансова вартість - складала 1 120,04 млн грн. Оціночна вартість, за висновками незалежних оцінювачів, становила 246,25 млн грн, із них понад 29,45 млн грн – високоліквідні активи, як-то грошові кошти в касі, на накопичувальному рахунку НБУ тощо. Така значна відмінність у цифрах пов’язана, у тому числі із тим, що, приміром, ще до визнання неплатоспроможним банком надавалися кредити обмеженому колу контрагентів. На початок серпня 2012 року загальна заборгованість цих позичальників склала 484,88 млн грн, що становило 70,38% від усього кредитного портфеля юросіб. При цьому майже 44% цих кредитів – бланкові, за іншими – вартість застави не покривала фактичний обсяг заборгованості.    

У рамках ліквідаційної процедури надходження до банку від продажу активів склали 131,00 млн грн. У тому числі 4,98 млн грн отримано за результатами першого успішного голландського аукціону проведеного за принципом «один банк – один лот», коли в один лот було включено усі активи, які після численних торгів залишались на балансі банку.

Надходження від погашення кредитів та відсотків за кредитами склали 39,65 млн грн. 

11 грудня 2017 року рішенням виконавчої дирекції Фонду було затверджено ліквідаційний баланс та звіт про завершення ліквідації АТ «ЕРДЕ БАНК». На дату завершення ліквідаційної процедури усі структурні одиниці, у т. ч. головний офіс та відділення банку, закриті. Цінні папери в портфелі банку, нематеріальні активи, основні засоби та матеріальні цінності в АТ «ЕРДЕ БАНК» – відсутні. Залишки коштів на накопичувальному рахунку та готівки у касі банку на дату складання балансу дорівнювали нулю.

У ході ліквідації подано 41 заяву до правоохоронних органів щодо виявлених під час роботи у банку фактів порушення законодавства на загальну суму 785,06 млн грн.

Крім того, Фондом пред’явлено вимоги на суму 587 046 174,11 грн до 23 пов’язаних з банком осіб, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам та банкам шкоди. Відкрито провадження. Відповідно до законодавства України (частини п’ятої статті 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»), ліквідація неплатоспроможного банку не є підставою для закінчення судового розгляду на підставі поданого Фондом позову до пов’язаної з банком особи та не є підставою для звільнення від відповідальності пов’язаної з  банком особи.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter