70% цінних паперів, що обліковуються на балансі неплатоспроможних банків – «сміттєві», і використовувались для виведення ліквідних активів

16.05.2018

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА

ЦП 1 На балансі банків, що ліквідуються та перебувають в управлінні Фонду гарантування, обліковуються «сміттєві» цінні папери, вартістю понад 12,75 млрд грн. Це – майже 70% від обсягу загального портфелю цінних паперів неплатоспроможних банків. Аналіз операцій та укладених правочинів, здійснений Фондом у ході ліквідації банків, свідчить: торгівля цінними паперами з ознаками фіктивності стала одним із найпопулярніших елементів «схем» виведення ліквідних активів з банків. 

Сьогодні в управлінні Фонду гарантування вкладів фізичних осіб знаходиться 93 банки: у 2 із них триває тимчасова адміністрація та ще в 91 банку – ліквідація.

 

 

ЦП 2Із них найбільше «сміттєвих» цінних паперів перебувають на балансі:

АТ «Дельта Банк» – на суму 2,95 млрд грн;

ПАТ «КБ «Хрещатик» – на 1,87 млрд грн;

ПАТ «Банк Форум» – на 1,28 млрд грн;

АТ «Банк «Фінанси та кредит» – на 1,11 млрд грн;

ПАТ «КБ «Надра» – на суму 1,00 млрд грн.  

Попри заявлену балансову вартість таких цінних паперів за всіма банками у 12,75 млрд грн, їх незалежна оцінка, визначена сертифікованими суб’єкти оціночної діяльності, склала 2,97 млрд грн. При цьому отримати навіть цю суму від продажу цих активів – фактично неможливо, адже більшість компаній-емітентів від початку мали ознаки фіктивних, фактично припинили своє існування. Самі ж цінні папери часто випускалися із порушеннями норм чинного законодавства. 

ЦП 3Протягом останніх 12 місяців було реалізовано цінні папери на загальну суму 0,17 млрд грн. Загалом  на продаж Фондом виставлено цінні папери, балансовою вартістю 7,41 млрд грн, або ж 40% від портфелю цінних паперів банків, що ліквідуються.

Крім того, майже 10% від загального кредитного портфелю банків, що ліквідуються (заборгованістю майже 37 млрд грн), – це кредити, заставою за якими виступають «сміттєві» цінні папери.

Варто нагадати, що завданням Фонду гарантування у ході ліквідації банку є продаж активів, включених до ліквідаційної маси, за найвищою ціною з метою максимального задоволення вимог кредиторів неплатоспроможних банків. Утім, незадовільна якість та застосовані схеми виведення активів напередодні визнання банків неплатоспроможними, у тому числі – із застосуванням «сміттєвих» цінних паперів, призвели до того, що, відповідно до звітів незалежних суб’єктів оціночної діяльності, майже 80% вартості активів банків, що ліквідуються, існують лише «на папері»: при балансовій вартості активів у понад 500 млрд грн, їх незалежна оцінка складає трохи більше 91 млрд грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter