ФОНД ГАРАНТУВАННЯ ОПРИЛЮДНИВ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПОГАШЕННЯ БАНКАМИ КРЕДИТОРСЬКИХ ВИМОГ

18.12.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

Наступного року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб планує завершити ліквідацію понад 40 банків, які були передані в його управління під час кризи 2014-2016 рр. Ліквідацію перших чотирьох фінустанов було завершено уже цього року, у двох із них (ПАТ «Класикбанк» та ПАТ «Держзембанк») задоволено вимоги всіх кредиторів, а залишкове майно – передано акціонерам банків. Після закриття решти двох банків – АТ «Банк «Таврика» та АТ «Ерде Банк» – незадоволеними залишилися вимоги кредиторів на суму майже 1,2 млрд грн. Справи про стягнення цих коштів із пов’язаних з банками осіб сьогодні знаходяться у судах. Про те, у скількох банках уже повернуто усі кошти населенню та бізнесу і фактори, які впливають на рівень задоволення вимог кредиторів, говорили сьогодні під час прес-клубу у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.

«На сьогодні кредиторам неплатоспроможних банків уже повернуто майже 34 млрд грн, у тому числі майже 4 млрд грн виплачено кредиторам сьомої черги (бізнесу); ще майже 2 млрд грн – кредиторам четвертої черги – вкладникам «200 плюс» і близько 8 млрд грн – забезпеченим кредиторам, у першу чергу НБУ. Вимоги Фонду гарантування задоволено лише на чверть – 19 із 89 млрд грн. При цьому потрібно розуміти, що банк від банку відмінний, і коли одна частина фінустанов уже розраховується зі своїми корпоративними клієнтами – інша, перетнувши «екватор» ліквідації, не приступила до погашення навіть третьої черги», – розповіла Ольга Білай, директор департаменту управління активами.

Так, повністю повернули Фонду витрачені на виплату гарантованого відшкодування вкладникам кошти 19 фінустанов, 14 із них – розрахувавшись також з вкладниками, які тримали на рахунках понад гарантовану суму, почали, а то і повністю погасили вимоги кредиторів сьомої черги – бізнесу. У той же час 22 банки погасили по не більше 10% вимог Фонду гарантування, і ще 10 – взагалі не почали розрахунок з кредитором третьої черги.

«Можна чітко простежити, що на рівень розрахунку із кредиторами, передусім, впливає бізнес-модель банків та якість їхніх активів. Найвищий рівень задоволення вимог показують фінустанови, які майже не працювали із вкладниками-фізособами. При цьому банки, у яких зобов’язання перед вкладниками  перевищують 60% у загальній структурі кредиторських вимог, – повертають менше 10% виплачених Фондом коштів. Так само прямо на рівень задоволення вимог кредиторів впливає якість активів. У банків, у яких рівень погашення кредиторських вимог «у межах похибки», – співвідношенням оціночної вартості активів до балансової складає в середньому 8%. А це означає, що джерел повернення коштів Фонду, великим вкладникам та корпоративним клієнтам – просто немає», – сказала Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.        

Попри це, задля забезпечення максимального рівня розрахунку з кредиторами Фонд вживає усіх передбачених законодавством заходів.

«Нами було подано понад 5,4 тис. заяв до правоохоронних органів про вчинені кримінальні правопорушення у неплатоспроможних банках на загальну суму понад 607,5 млрд грн. На жаль, активність правоохоронних органів у розслідування виявлених фактів, м’яко кажучи, залишає бажати кращого – до суду доведено менше 1% справ. Сьогодні Фондом також відкрито окремий фронт боротьби – стягнення шкоди, заподіяної банкам, із пов’язаних з банками осіб. На сьогодні пред’явлено позовні заяви до пов’язаних осіб 31 неплатоспроможного банку на загальну суму вимог 66,4 млрд грн. Звичайно, розгляд таких багатокомпонентних судових спорів триватиме не один рік, але всі винуваті у недостатності майна банків повинні розуміти – відповісти за свої дії доведеться», - сказав Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника Фонду.

Детальніша інформація про стан погашення кредиторських вимог – за посиланням.

Про виявлені у банках схеми виведення та маніпуляцій із активами можна прочитати тут

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter