У Всесвітній день заощаджень Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вкотре наголошує на важливості фінансової грамотності для збереження і примноження коштів громадян

31.10.2014

ПРЕС-РЕЛІЗ

У Всесвітній день заощаджень Фонд гарантування вкладів фізичних осіб наголошує на важливості фінансової грамотності задля збереження та примноження коштів кожного вкладника. Освічені, належним чином поінформовані споживачі фінансових послуг спроможні забезпечити власні права, приймати зважені рішення і брати відповідальність за власну фінансову безпеку. Розуміючи це, Фонд гарантування вкладів бере активну участь у розбудові системи фінансової просвіти в Україні. Так, Фонд є учасником створеної Національним банком міжвідомчої робочої групи з розробки та реалізації Програми підвищення рівня фінансової грамотності населення України та консультаційної групи з розробки національного веб-сайту з фінансової грамотності.

 

У 2014 році Фонд реалізував ряд просвітницьких заходів, метою яких є підвищення обізнаності громадян про систему гарантування вкладів в Україні, права і можливості вкладників банків. Зокрема, Фондом за підтримки Програми розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-ІІ) було розроблено три інформаційні брошури: "Гарантування вкладів фізичних осіб в Україні", "Питання та відповіді про гарантування вкладів фізичних осіб" та "Дії вкладника у разі віднесення банку до категорії неплатоспроможних". Дані брошури в електронному та паперовому форматі були передані банкам - учасникам Фонду для розміщення на сайтах та у відділеннях банків, куди мають доступ клієнти.

Брошури інформують громадян про гарантії держави для вкладників банків. Зокрема, ще раз було зазначено, що Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше 200 тисяч гривень, незалежно від кількості вкладів в одному банку. На сьогодні процент вкладників в банках-учасниках Фонду, чиї вклади не перевищують 200 000 грн. складає 99,3%. Іншими словами, вклади 99,3% вкладників повністю гарантовано.

Просвітницькі брошури також можна знайти на сторінці Фонду в Інтернеті, ними можуть скористатися не лише вкладники, а й викладачі курсів фінансової грамотності та студенти економічних вузів. Крім того, у вересні цього року фахівці Фонду підготували і презентували матеріали про систему гарантування вкладів в Україні для учасників Всеукраїнського семінару-практикуму викладачів з курсу "Фінансова грамотність".

Фондом за сприяння Програми розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-ІІ) також було розроблено два відеоролики про систему гарантування вкладів фізичних осіб - "Вмів заробляти, вмій зберігати" та "Гарантія сімейних заощаджень", що були розміщені на сайті Фонду і рекомендовані для поширення серед банків-учасників Фонду. Результати моніторингу виявили, що брошури та відеоролики Фонду були розміщені на сайтах переважної кількості банків-учасників. Водночас, відеоролики Фонду також були направлені загальнонаціональним та регіональним телевізійним каналам для трансляції в якості соціальної реклами. В результаті їх змогли побачити глядачі 40 телеканалів України.

Фонд також реалізував інформаційно-просвітницьку кампанію в ході якої було проведено засідання регіональних прес-клубів та загальнодержавні круглі столи, в яких взяли участь представники засобів масової інформації, експерти та фахівці фінансового сектору.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб і надалі продовжить співпрацю з Національним банком, представниками ринку, Національною мережею фінансової просвіти та іншими громадськими організаціями задля зростання загального рівня фінансової грамотності і формування культури заощаджень. Крім того, під час останньої зустрічі з журналістами директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін закликав їх долучитися до заходів фінансової просвіти і разом з Фондом проводити роз’яснювальну роботу серед громадян України щодо системи гарантування вкладів фізичних осіб, що сприятиме стабілізації ситуації в банківській системі країни.

 

Довідка:

Всесвітній день заощаджень уперше було проведено в жовтні 1924 року в Мілані, де представники ощадних банків зібралися на перший інтернаціональний спеціалізований конгрес і запропонували відзначати цей день щороку з метою популяризації ідеї ощадності. В 1989 році ООН офіційно проголосила 31 жовтня Всесвітнім днем заощаджень.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб створений з метою захисту прав і законних інтересів вкладників банків та зміцнення довіри до банківської системи України. Основним завданням Фонду є забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

 

Відділ зв’язків з громадськістю

та міжнародними організаціями

[email protected]

(044) 333-35-63

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter