Україні потрібна комплексна довгострокова стратегія підвищення рівня фінансової грамотності – Оленчик

25.09.2015

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Андрій Оленчик переконаний, що Україні потрібна комплексна довгострокова стратегія підвищення рівня фінансової грамотності.

«У нас має з’явитись комплексна довгострокова стратегія підвищення рівня фінансової грамотності. Це глобальна проблема. Від цього також залежатиме на скільки буде високий рівень довіреності до банківської системи і до держави в цілому», - сказав А.Оленчик під час круглого столу на якому були презентовані результати опитування з метою оцінки рівня знань українських споживачів щодо системи гарантування вкладів фізичних осіб. Захід був проведений 24 вересня Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, за підтримки Програми розвитку фінансового сектору (USAD/FINREP-II). У ньому взяли участь представники USAID, банкіри, науковці та експерти.

Згідно з опитуванням, про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб обізнані 49% цільової аудиторії. Серед власників депозитів рівень обізнаності складає 68%, поточних та карткових рахунків – 43%.

40% респондентів знають, що гарантована сума відшкодування вкладникам комерційних банків становить 200 тис. грн.  Під час загальнонаціонального репрезентативного опитування «Фінансова грамотність та обізнаність в Україні» 2010 року гарантовану суму правильно назвали лише 7% опитаних.

Водночас результати тестування на обізнаність щодо системи гарантування вкладів показали, що рівень обізнаності є поверхневим, оскільки лише 19% опитаних змогли правильно відповісти на 10 із 17 запитань тесту.

Третина користувачів банківських послуг оцінюють свою поінформованість щодо системи гарантування вкладів як достатню, однак у більшості випадків хотіли б дізнатися про неї більше.

Найчастіше цільова аудиторія дослідження схильна звертатися за інформацією щодо гарантування вкладів до банку, у якому відкрито рахунок (46%), на «гарячу лінію» та сайт ФГВФО (36% та 35% відповідно).        

«Здійснення заходів щодо інформування громадськості про функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та підвищення рівня фінансової грамотності населення – законодавчо закріплені функції Фонду і ми завжди приділяли велику увагу просвітницькій діяльності. Проведене за підтримки Програми розвитку фінансового сектору (USAID/FINREP-II) дослідження допомагає удосконалити інформаційну діяльність Фонду і максимально адаптувати її до потреб споживачів фінансових послуг», - резюмував А.Оленчик.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter