У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб відбувся брифінг на тему «Реформування ФГВФО відповідно до існуючих викликів»

19.11.2015

19 листопада 2015 року у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) відбувся брифінг на тему «Реформування ФГВФО відповідно до існуючих викликів». На брифінгу виступили директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін і заступник директора-розпорядника Андрій Оленчик.

За останні два роки функціональне і фінансове навантаження на Фонд колосально зросло. Так, за останні 2 роки  неплатоспроможними було визнано 63 банки, серед яких є один системний банк і банки з групи найбільших. Вкладникам цих банків уже виплачено більше 59 млрд грн і близько 12,4 млрд грн ще належить до виплати. Загальна балансова вартість активів неплатоспроможних банків, які зараз знаходяться в управлінні Фонду, становить більше 380 млрд грн.

Директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін зазначив, що для забезпечення ефективної роботи  з таким обсягом активів та якнайшвидшого повернення коштів, залучених Фондом для виплат вкладникам від Міністерства фінансів та НБУ, виникла потреба в інституційному зміцненні Фонду.

На першому етапі цього процесу з метою підвищення ефективності та прозорості процесу виведення неплатоспроможних банків з ринку було вдосконалено законодавчу базу. Зараз розпочато роботу над створенням у Фонді департаменту консолідованого продажу майна банків, в якому будуть об’єднані функції, що наразі знаходяться у сфері відповідальності уповноважених осіб Фонду. Також створюється департамент фінансових розслідувань, який буде займатися власниками і пов'язаними особами, дії або бездіяльність яких стали причиною неплатоспроможності банків. Передбачається також створення підрозділу із захисту прав споживачів та сектору з підвищення рівня фінансової грамотності громадян.

Заступник директора-розпорядника повідомив, що перехід на нову організаційну структуру Фонду буде завершено до другого кварталу 2016 року. Заходи з реформування забезпечать збільшення надходжень, що дозволить Фонду виконати свої зобов’язання перед державою і кредиторами неплатоспроможних банків.

Детальніше прес-реліз.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter