ФГВФО презентує серію освітніх відеороликів про систему гарантування вкладів в Україні

14.02.2017

ПРЕС-РЕЛІЗ

«Що робити, якщо банк, у якому ви маєте заощадження чи кредит, визнано неплатоспроможним? На що потрібно звертати увагу при підписанні депозитного договору? Як працює система гарантування вкладів в Україні?», – відповіді на ці та інші запитання можна знайти у серії освітніх відеороликів, розроблених Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Переглянути та завантажити освітні відеоматеріали можна на сайті Фонду, facebook - сторінці Фонду та на Youtube.  Крім того, Фонд уже звернувся до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення із закликом визнати ролики соціальною рекламою, та запропонував усім банкам розмістити їх на своїх сайтах.

 

 

Кожен з трьох відеороликів присвячено своїй окремій темі. Перший – розповідає про діючу систему гарантування вкладів фізичних осіб в Україні. Зокрема, про те, які банки є учасниками Фонду, а його гарантії поширюються на фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб-підприємців. У відеоролику йдеться і про те, що за роки існування Фонду відшкодування своїх банківських вкладів отримали понад 1 мільйон українців. Максимальна ж сума відшкодування на сьогодні складає 200 тис грн. Перший ролик – своєрідна міні-інструкція, покликана дати відповідь на запитання «Що робити, якщо банк, у якому ви мали заощадження, визнано неплатоспроможним?». Переглянути ролик можна за посиланням.

 

 

Другий ролик буде корисний тим, хто тільки збирається оформити депозитний договір у банку. Для них Фонд розробив сім порад, які стануть у нагоді під час укладання угоди. Так, приміром, потрібно пам’ятати, що вклади у банківських металах не гарантуються Фондом, а відшкодування валютних депозитів (у випадку визнання банку неплатоспроможним) відбуватиметься у гривні. Крім того, потрібно розуміти, що банк має право укладати договори як від свого імені, так і бути повіреним іншої, приміром страхової чи ж інвестиційної компанії. Але гарантії Фонду поширюються тільки на договори банківського вкладу, банківського рахунку та на іменні депозитні сертифікати. Тому, аби розраховувати на гарантії Фонду, договір має укладатися напряму між вкладником та банком.

Також не можна забувати, що ставка за депозитом може бути фіксованою або змінною. Аби точно знати, наскільки вигідним буде той чи інший варіант, на вимогу вкладника банк зобов’язаний видати розрахунок доходів та витрат, пов’язаних із розміщенням строкового вкладу. Завантажити ролик «7 порад вкладнику від Фонду гарантування» можна тут. 

 

 

І, нарешті, третій освітній ролик створений для позичальників банків, які визнано неплатоспроможними. Оскільки  введення у банк тимчасової адміністрації чи ж його ліквідація не припиняють дію кредитних договорів – платити по кредиту необхідно. І позичальники повинні пам’ятати, що вся інформація про стан обслуговування кредитів передається до бюро кредитних історій, що може впливати на умови отримання наступних кредитів у інших банках. Відеоролик з порадами для позичальників можна завантажити тут.      

Підвищення рівня освіченості громадян щодо системи гарантування вкладів фізичних осіб є одним із пріоритетів діяльності ФГВФО. Фонд сподівається, що ініційовані ним просвітні кампанії будуть підтримані банківським середовищем та всім громадянським суспільством. Адже стабільність банківського сектору та підвищення рівня фінансової грамотності громадян є спільною відповідальністю усього суспільства.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter