«Надходження до банків після підписання договорів про реструктуризацію іпотечних кредитів уже склали майже два мільйони гривень», - Ольга Білай

09.10.2018

ПРЕС-РЕЛІЗ

За півроку, як набрало чинності Положення про проведення реструктуризації кредитної заборгованості фізичних осіб, забезпеченою іпотекою, до Фонду гарантування та неплатоспроможних банків надійшло 118 заявок від позичальників, загальна заборгованість яких складає 63 млн грн. Щодо більшості звернень (92 заявок) отримано позитивне рішення комітету управління активами ФГВФО. За рештою – триває розгляд.

«Динаміка звернень позичальників щомісяця зростає: якщо у травні було подано загалом 6 заявок, то у червні та липні – по 18 та 28 заявок відповідно. За 34 заявками уже відбулося підписання договорів та отримано майже 1,9 млн грн першого внеску, який за умовами програми реструктуризації має складати 10% основної заборгованості. Щомісяця в погашення кредитної заборгованості отримуватиметься ще 0,2 млн грн», – розповіла Ольга Білай, директор департаменту управління активами (ФГВФО).

Ще за 17 заявками, за якими прийняте позитивне рішення ФГВФО, не відбулося підписання відповідних договорів з причини відсутності згоди НБУ на проведення реструктуризації. Фонд гарантування сподівається, що НБУ найближчим часом перегляне своє рішення і надасть змогу позичальникам, які бажають сумлінно виконувати свої зобов’язання перед банками, скористатися розробленою програмою реструктуризації.

До речі, загальна заборгованість за кредитами, за якими отримано попереднє погодження, складає 63 млн грн. Із них найбільша сума заборгованості складає 130 тис дол США, а найменша – 49 тис. грн. У розрізі неплатоспроможних банків найбільше заявок надійшло від позичальників ПАТ «КБ «НАДРА» (54 заявки), АТ «Дельта Банк» (31 заявка) та ПУАТ «ФІДОБАНК» (21 заявка). У разі підписання договорів за усіма попередньо погодженими заявками на реструктуризацію, тільки загальна сума першого внеску складе 5,1 млн грн, а сума щомісячного грошового потоку складатиме 0,5 млн грн.

Нагадаємо, Положення про проведення реструктуризації кредитної заборгованості фізичних осіб, виконання зобов’язань за якими забезпечене іпотекою, перед банками, процедура ліквідації яких здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, набрало чинності 23 березня 2018 року. Детальніші умови участі у програмі – за посиланням

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter