РЕЗУЛЬТАТИ ПРОДАЖУ ІПОТЕЧНИХ КРЕДИТІВ ФІЗИЧНИХ ОСІБ ЗА 2018 РІК

10.01.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Протягом 2018 року Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на продаж 370 пулів іпотечних кредитів банків, що ліквідуються. Всього це  - 6 769 кредитів на суму 18 956,73 млн грн.

Вже відбулося 6 успішних аукціонів з продажу пулів іпотечних кредитів, що складаються з 71 кредиту на загальну суму  26,16  млн грн.

З осені 2017 року Фонд гарантування продає непрацюючі іпотечні кредити фізичних осіб. Кожен з кредитів був виставлений на індивідуальні торги за голландською моделлю аукціону в системі ProZorro.Продажі. Кожен лот пропонувалося придбати від 100% балансової вартості і протягом дня ціна поступово знижувалась до 20% від номіналу. Тобто викупити кредит можна було на будь-якому етапі торгів.

У такий спосіб було виставлено на торги майже 19 тисяч кредитів, заборгованість за якими склала близько 40 млрд грн. Із них продано на індивідуальних торгах до 2 тисяч кредитів, заборгованість за якими склала близько 2,5 млрд грн. Середній рівень конверсії (співвідношення ціни продажу до балансової заборгованості) – 25%.

А з осені 2018 року не продані на індивідуальних торгах кредити були згруповані у пули, які виставлялись на продаж з дисконтом 50% від мінімальної ціни, що була встановлена на етапі індивідуальних торгів (це приблизно дорівнює 10% від номіналу).  При цьому до складу такого «зібраного лоту» включаються щонайменше 10 активів, сукупною заборгованістю від 30 мільйонів гривень.

Формувалися пули переважно за регіональним принципом - відповідно до місця знаходження застави за кредитом.

Якщо аукціони з продажу зазначених пулів будуть визнані такими, що не відбулися – у подальшому із них формуватимуться укрупнені пули, сукупною заборгованістю від 100 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter