Офіційна позиція Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо відкритого листа УДППЗ "Укрпошта"

14.04.2015

У зв’язку із заявою УДППЗ "Укрпошта", розміщеною на сайті оператора поштового зв’язку 08 квітня 2015 року, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) вважає за необхідне оприлюднити свою офіційну позицію з цього питання.

 

В кінці березня 2015 року на ім’я виконуючого обов’язки Генерального директора УДППЗ "Укрпошта" Фондом було направлено листа, в якому повідомлялось, що, починаючи з 03.03.2015, у зв’язку із віднесенням Національним банком України АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних і запровадження в ньому тимчасової адміністрації, банк здійснює свою діяльність з обмеженнями, визначеними Законом України "Про систему гарантування вкладів" (далі - Закон). Згідно з частиною п’ятою статті 36 Закону під час тимчасової адміністрації, зокрема, не здійснюється задоволення вимог вкладників та інших кредиторів банку, примусове стягнення коштів та майна банку, звернення стягнення на майно банку, накладення арешту на кошти та майно банку.

Крім того, у листі Фонду було зазначено, що між УДППЗ "Укрпошта" та АТ "Дельта Банк" діє укладений 07.02.2013 Договір № 934-33 на приймання платежів (далі - Договір), згідно з яким УДППЗ "Укрпошта", в особі своїх філіалів, прийняв на себе зобов’язання надавати АТ "Дельта Банк" послуги з приймання об’єктами поштового зв’язку платежів у національній валюті України від споживачів для перерахування їх на рахунок, відкритий у АТ "Дельта Банк". Відповідно до пункту 4.1.2. Договору, одним із зобов’язань, прийнятих на себе УДППЗ "Укрпошта", є своєчасність перерахування суми прийнятих платежів на рахунок АТ "Дельта Банк" та передача реєстрів прийнятих платежів у строки, встановлені Договором. На жаль, на даний час існує ситуація, коли УДППЗ "Укрпошта" не перераховує кошти, прийняті від клієнтів на погашення їх заборгованості за кредитами в АТ "Дельта Банк". Станом на 30.03.2015 обсяг коштів, прийнятих УДППЗ "Укрпошта" від клієнтів, які не були перераховані до АТ "Дельта Банк", складає 23 912 587,50 грн.

За інформацією, попередньо отриманою від УДППЗ "Укрпошта", мотивацією таких дій є те, що на поточному рахунку, відкритому в АТ "Дельта Банк", знаходяться грошові кошти у розмірі, необхідному для виконання зобов’язань перед банком і які пропонуються УДППЗ "Укрпошта" для списання в договірному порядку на виконання зобов’язань з перерахування коштів, отриманих від клієнтів. Однак, відповідно до вище згаданої статті 36 Закону під час тимчасової адміністрації в неплатоспроможному банку не здійснюється зарахування зустрічних вимог, оскільки це може призвести до порушення порядку погашення вимог кредиторів. У зв’язку з цим Фонд звернувся до УДППЗ "Укрпошта" з проханням оперативно перерахувати грошові кошти фізичних осіб, що надавались ними виключно для подальшого їх перерахування до АТ "Дельта Банк".

Замість вжиття заходів щодо негайного припинення дій, що наносять значних матеріальних збитків, перш за все, позичальникам АТ "Дельта Банк", оскільки призводять до збільшення їх заборгованості та нарахування визначених кредитними договорами штрафних санкцій, оператор поштового зв’язку у своєму відкритому листі, оприлюдненому на сайті, вдався до перекручування фактів. Така позиція УДППЗ "Укрпошта" видається вкрай безвідповідальною, оскільки перешкоджає ефективному виведенню АТ "Дельта Банк" з ринку, забезпеченню захисту прав та інтересів його вкладників та кредиторів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter