Фонд гарантування пояснює механізм реалізації активів неплатоспроможних банків

06.07.2015

ПРЕС-РЕЛІЗ

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд гарантування) інформує про випадки маніпуляцій та шахрайських дій третіх осіб щодо процесу реалізації активів неплатоспроможних банків. Їх активізація пов’язана із зростаючим попитом на майно неплатоспроможних банків. У зв’язку з цим Фонд гарантування надає наступні пояснення з приводу продажу таких активів.

 

Реалізація активів неплатоспроможного банку (далі - Банк) здійснюється виключно уповноваженою особою Фонду гарантування відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (далі - Закон), нормативно-правових актів Фонду та діючого законодавства України.

Уповноважена особа Фонду гарантування не має права відчужувати майно Банку до затвердження виконавчою дирекцією Фонду гарантування (керівний орган, що здійснює управління поточною діяльністю Фонду гарантування) результатів інвентаризації майна Банку та формування ліквідаційної маси, крім випадків надання виконавчою дирекцією Фонду гарантування дозволу на реалізацію окремого майна з метою запобігання збиткам або ризикам його втрати. Зокрема це стосується активів, які знаходяться на тимчасово окупованій території України та зоні проведення антитерористичної операції.

Після затвердження виконавчою дирекцією Фонду гарантування результатів інвентаризації майна Банку та формування ліквідаційної маси, а також способів, порядку, складу та умов відчуження майна Банку, уповноважена особа Фонду гарантування розпочинає реалізацію такого майна з метою отримання максимальної виручки у найкоротший строк для подальшого задоволення кредиторських вимог Банку у черговості відповідно до статті 52 Закону.

Майно банку може бути реалізоване, зокрема, наступними способами:

1) на відкритих торгах (аукціоні) за посередництвом компаній, які надають послуги з організації торгів та акредитовані Фондом гарантування;

2) на конкурсі з відступлення права вимоги за кредитами іншим установам за посередництвом компаній, які надають послуги з організації торгів та акредитовані Фондом гарантування;

3) продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі у випадках якщо:

- залишкова вартість активів не перевищує 10 мінімальних заробітних плат на дату продажу;

- обсяги або вартість активів є недостатніми для проведення аукціону (необоротні матеріальні активи, господарські матеріали, малоцінні та швидкозношувані предмети);

- активи не були реалізовані на більше ніж трьох відкритих торгах (аукціонах);

- активи не продані на організованих місцях продажу (біржах, у торговельних посередників тощо);

- реалізуються акції приватного акціонерного товариства або частки товариства з обмеженою відповідальністю, які належать банку і викуповуються цим товариством або учасниками (акціонерами) цього товариства.

Враховуючи вищенаведене, Фонд гарантування закликає потенційних покупців активів Банків керуватися виключно Законом, нормативно-правовими актами Фонду та діючим законодавством України для уникнення маніпуляцій та шахрайських дій з боку невідомих осіб.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter