Відбулось засідання Ради громадського моніторингу при ФГВФО

25.10.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ. Рада громадського моніторингу при ФГВФО провела засідання, на якому обговорювались питання законодавчих ініціатив Фонду, стан претензійно-позовної роботи з пов’язаними з неплатоспроможними банками особами та ініціативи зі створення міжвідомчої робочої групи з посилення прав вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків.

У засіданні, що відбулось 18 жовтня 2019 року, окрім членів РГМ, взяли участь заступники директора-розпорядника Фонду Андрій Оленчик та Віктор Новіков, керівники відповідних підрозділів Фонду.

Під час засідання відбулась презентація законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності виведення банків з ринку та управління майном (активами) банків. Детально обговорювались перспективи забезпечення задоволення вимог та відшкодування збитків кредиторів  банків, що виводяться з ринку.

Зокрема, Андрій Оленчик окреслив основні новації законопроекту, які стосуються забезпечення прав кредиторів. Так, проект закону передбачає зміни строків здійснення ліквідаційної процедури з максимальних п’яти до трьох років для здійснення основної процедури ліквідації з можливістю продовження до остаточної реалізації всіх активів або виконання зобов’язань перед кредиторами. Це забезпечить можливість здійснення заходів щодо повернення активів та відновлення їх вартості. В законопроекті виписані норми, які допускають відшкодування шкоди кредиторам після завершення ліквідаційної процедури за рахунок коштів, отриманих Фондом в результаті дій щодо стягнення коштів з пов’язаних осіб та інших осіб, які отримали від банку майнову вигоду. Також розширюються права Фонду ініціювати судові провадження у будь-яких юрисдикціях щодо збитків, заподіяних банку на тимчасово окупованих територіях внаслідок націоналізації чи експропріації майна банку та  його руйнування або знецінення. Одержані в результаті таких процесів кошти спрямовуватимуться на задоволення вимог кредиторів. Також передбачені заходи з підвищення вартості майна (активів) банку, що ліквідується, шляхом використання гнучких інструментів по роботі з позичальниками.

«Одним із завдань цього законопроекту є забезпечення прав фізичних осіб-кредиторів на отримання коштів з неплатоспроможних банків, навіть у разі закінчення основної ліквідаційної процедури», - підсумував Андрій Оленчик.

«РГМ вітає ініціативи Фонду в частині посилення та конкретизації  відповідальності осіб, дії або бездіяльність яких призвели до заподіяння кредиторам шкоди. Сподіваємось, що подібні зміни до профільного законодавства приведуть до позитивного для вкладників результату», - наголосив Голова РГМ Максим Гарус.

Заступник директора-розпорядника Віктор Новіков поінформував присутніх про поточний стан претензійно-позовної роботи Фонду з пов’язаними з неплатоспроможними банками особами. З метою удосконалення цієї діяльності у Фонді створений спеціальний підрозділ – Управління з питань стягнення шкоди, яке тісно співпрацює з правоохоронними органами.

Присутні на засіданні обговорили також стан реалізації ініціативи зі створення міжвідомчої робочої групи з посилення прав вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків. Громадські організації вкладників неодноразово звертались до Президента України з проханням підтримати ідею об’єднання зусиль фахівців з відповідних державних інституцій з метою пошуку ефективних шляхів повернення коштів вкладникам-кредиторам. Фонд підтримує таку ініціативу і сподівається на розуміння проблеми колегами з інших державних органів.

Підсумком обговорення питань порядку денного стало рішення членів Ради громадського моніторингу спрямувати звернення до Президента України, Ради фінансової стабільності України з вимогами активізувати діяльність з вирішення проблем вкладників – кредиторів неплатоспроможних банків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter