Оновленим законодавством посилено відповідальність за недобросовісну рекламу фінансових послуг

28.10.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Нещодавні зміни в законодавстві щодо захисту прав споживачів фінансових послуг передбачають посилення відповідальності за недобросовісну рекламу. Крім того, як пояснила в радіоефірі «Голос Столиці» заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Наталія Рудуха, всі установи, які займаються кредитуванням, мають надавати позичальникам до підписання договору інформацію про вартість користування кредитними коштами (проценти, комісії, страхові платежі тощо) та графік платежів, а також мають завчасно попереджати клієнтів про зміни умов надання послуг спеціальним повідомленням.

При цьому Наталія Рудуха відзначила, що Фонд вже давно зобов’язав банки на законодавчому рівні надавати вичерпну інформацію щодо умов розміщення коштів за депозитними договорами. Так, відповідно до вимог Фонду, банк має надавати розрахунок доходів та витрат вкладника, зокрема, суми нарахованих відсотків за весь строк розміщення вкладу, суми податків та зборів, комісійних винагород та інших витрат. У разі внесення змін у такі договори, банки повинні поінформувати про це клієнта у спосіб та строк, визначений угодою.

Наталія Рудуха під час ефіру також розповіла про особливості корпоративного кредитування в Україні. Зокрема, найбільш популярний вид кредитування для бізнесу – овердрафт. Найбільш безпечним видом, за словами Наталії Рудухи, наразі можна вважати кредитування під депозит, оскільки банк у такому випадку зазнає найменших ризиків. У свою чергу, позичальник отримує кошти під нижчі відсотки, які становлять різницю між процентами, що нараховуються за кредитом та за переданим у заставу депозитом.

Щодо можливості пожвавлення корпоративного кредитування, Наталія Рудуха відзначила, що одним із бар’єрів є строк перевірки юридичної особи. Наразі перевірка бізнесу та оцінка ризиків проводиться протягом 2-3 тижнів, у той час як в країнах ЄС цей процес триває значно менше часу. При цьому наразі система перевірки та контролю позичальника є досить ретельною та чітко врегульованою вимогами Національного банку України.

Крім того, пожвавлення корпоративного кредитування стримується портфелем непрацюючих кредитів. Якщо банк обтяжений проблемними кредитами, на нього накладається обмеження щодо видачі нових кредитів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter