Фонд гарантування вкладів виявляє протиправні дії щодо неплатоспроможних банків

29.04.2016

Фонд гарантування вкладів виявляє протиправні дії проти неплатоспроможних банків та повідомляє про ці факти у правоохоронні органи.

Так, наприклад, уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ «Укрінбанк» виявила шахрайські операції, які були здійсненні у лютому та квітні 2016 року з нерухомим майном, яке перебуває в заставі за виданими банком кредитами та повинно бути включене ліквідаційну масу.

За словами ліквідатора «Укрінбанку» невстановлені особи підготували та подали від імені державної виконавчої служби, яка підпорядковується Міністерству юстиції України, до органів державної реєстрації сфальшовані документи про виведення нерухомого майна з застави (іпотеки) та незаконно ініціювали процес набуття права подальшого розпорядження цим майном.

В результаті шахрайських дій у лютому 2016 року було виведене з-під іпотеки (вкрадено) нежилий будинок, що знаходиться в м. Києві (вулиця Андріївській узвіз). Вартість предмета іпотеки була оцінена сторонами в 11 млн грн.

За операцією в квітні 2016 року, яку за сприяння уповноваженої особи ПАТ «Укрінбанк» встигли зупинити, намагались вивести з-під іпотеки нежитлові приміщення (виробнича база - елеватор) Сумській області. Вартість предмета іпотеки була оцінена сторонами в 91,64 млн грн.

Інформація про виявлені факти надіслана до Міністерства юстиції України, а до правоохоронних органів скеровано повідомлення про вчинення кримінальних правопорушень.

Крім того, у квітні 2016 року працівники Департаменту розслідування протиправних діянь Фонду встановили місце перебування автомобілів ToyotaLandCruiser 200 VX 4.5L», 2008 року випуску, та «SkodaSuperB», 2013 року випуску, що належали ПАТ «БАНК КАМБІО» та були привласнені його колишніми керівниками.

За участі працівників правоохоронних органів зазначені транспортні засоби вилучені і передані на відповідальне зберігання банку з метою подальшої реалізації та використання отриманих коштів для погашення заборгованості банку перед вкладниками.

«Всі спроби незаконного виведення активів неплатоспроможних банків будуть виявлятися, документуватися та передаватися до правоохоронних органів України. Всі особи, які причетні до таких «оборудок» понесуть передбачену законом відповідальність. В першу чергу, мова йде про тих, хто намагається неправомірно набути права власності на такі активи та нотаріусів, які посвідчують шахрайські правочини. Перші ризикують залишитися без витрачених грошей та «придбаного» майна, другі несуть ризики в своїй професійній діяльності», - заявила директор Департаменту розслідування протиправних діянь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Катерина Мисник.

За її словами, Фонд триматиме на контролі цю ситуацію та інформуватиме ЗМІ та громадськість щодо подальшого перебігу подій.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter