Верховний Суд розгляне справу, яка може стати основою судової практики у спорах за участю Фонду щодо відшкодування шкоди

20.01.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. 21 січня 2020 р. відбудеться засідання Великої Палати Верховного Суду у справі №910/11027/18 за позовом Фонду гарантування вкладів (далі - Фонд) про стягнення збитків з пов’язаних осіб ПАТ «АБ «УКООПСПІЛКА». Ця справа важлива тим, що визначить подальший розвиток судової практики щодо подібних випадків.

Як повідомляв Фонд, у 2014 р. банк ПАТ «АБ «УКООПСПІЛКА», тоді ще у статусі платоспроможного, інвестував понад 60% активів (319 млн грн) у цінні папери, які насправді були нічого не варті. Це були цінні папери двох компаній, що були пов’язані з власником банку і мали всі ознаки фіктивності. Зокрема, компанії упродовж року не відображали у своїй звітності жодного доходу і мали у штаті по 1 працівнику кожна. Після того, як банк став банкрутом і був переданий в управління Фонду гарантування вкладів, Фонд звернувся до суду з позовом проти керівників банку щодо стягнення збитків, завданих Банку і його кредиторам.

Однак, суди першої і апеляційної інстанцій відхилили позов. Зокрема, не визнали висновок експерта, який оцінив згадані «цінні» папери в одну гривню, а також послались на «передчасність позовних вимог», оскільки позов було подано до завершення процедури ліквідації ПАТ «АБ «УКООПСПІЛКА» і затвердження ліквідаційного балансу.

Це при тому, що той самий суд першої інстанції і навіть той самий суддя, який відхилив позов Фонду відносно ПАТ «АБ «Укоопспілка», за кілька тижнів до цього відмовив у задоволенні позову Фонду щодо АТ «БАНК «ТАВРИКА» з прямо протилежною аргументацією - на підставі закінчення строку позовної давності, оскільки Фонд подав позовну заяву після завершення ліквідації банку – саме так, як вимагав той же суддя у випадку з ПАТ «АБ «УКООПСПІЛКА».

21 січня 2020 р. Велика Палата Верховного Суду розгляне касаційну скаргу Фонду гарантування вкладів на ці рішення судів нижчої інстанції. Її рішення допоможе раз і назавжди розв’язати правову проблему, що систематично виникає при розгляді цієї категорії справ у судах: коли саме мають подаватись позови щодо відшкодування збитків – до чи після завершення ліквідації банку. Фонд гарантування вкладів сподівається, що суд візьме до уваги інтереси кредиторів неплатоспроможних банків.

Довідково: 27.09.2019 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення ПАТ «АБ «УКООПСПІЛКА» як юридичної особи. За даними на момент завершення ліквідації ринкова вартість активів банку склала 33,4 млн грн, тоді як «на папері» їх вартість була відображена у сумі майже 600 млн грн. Понад половину балансової вартості активів склали цінні папери, які, за висновками незалежного оцінювача, виявились нічого не варті. Іще майже 200 млн грн за балансовою вартістю склали кредити юридичним особам, ринкова вартість яких ледве перевищила 5 млн грн.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter