У Конституційному суді України Директор-розпорядник Фонду гарантування заявила, що Закон про систему гарантування вкладів позитивно впливає на фінансову стабільність у державі

16.09.2020

ПРЕС-РЕЛІЗ. 

«Тільки реформа системи гарантування вкладів, яка увібрала в себе найкращий на той час міжнародний досвід і була реалізована напередодні кризи 2014-2016 р., не допустила суспільної паніки та масового відтоку депозитів «здорової» частини банківської системи» - на цьому наголосила директор-розпорядник Фонду під час засідання Конституційного Суду України щодо конституційності Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Під час свого виступу Світлана Рекрут, зокрема, нагадала, що при ухваленні Закону 2012 р. були враховані такі міжнародні стандарти як, зокрема:

  • скорочення строку виплат суми відшкодування за вкладом; 
  • операційна незалежність системи гарантування; 
  • ефективний механізм фінансування системи гарантування вкладів;
  • обов’язкове притягнення до відповідальності осіб винних в неплатоспроможності кредитної установи.

Зокрема, як повідомила С. Рекрут, законом було закріплено підвищення суми гарантування вкладів зі 150 000 грн до 200 000 грн та скорочення строків процедури виплат. Відтак, на сьогодні вклади 98,1% вкладників повністю гарантовані, і після реструктуризації боргових зобов’язань Фонду відбудеться підвищення граничної суми відшкодування до 600 000 грн, а потім до європейського рівня.

Крім того, вона навела дані, що з дати набуття чинності Законом про систему гарантування було повернуто вкладникам 94,2 млрд грн гарантованого відшкодування внаслідок неплатоспроможності 98 банків - тобто половини банківської системи станом на початок фінансово-банківської кризи 2014-2016 років.

«Якщо до ухвалення Закону 2012 р. вкладник мав можливість отримати суму відшкодування не раніше ніж через 14 місяців від початку тимчасової адміністрації банку, то в рамках реформи 2012 р. цей строк було скорочено спочатку до 3 місяців, а сьогодні вже до 20 робочих днів з початку запровадження процедур виведення банку з ринку, і в перспективі буде скорочено до 7 робочих днів», - зауважила С. Рекрут.

При цьому, органи державної влади, які належать до законодавчої та виконавчої гілок влади, зберігають ефективний контроль за діяльністю Фонду через інститут адміністративної ради Фонду, нагадала С. Рекрут. «Очевидним є той факт, що всі перелічені здобутки реформ не були можливими без відповідних змін повноважень адміністративної та виконавчої рад Фонду, а також здійснення нормативного регулювання системи гарантування вкладів та інституту виведення неплатоспроможного банку з ринку», - наголосила Директор Фонду гарантування.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter