Ухвалення парламентом законодавчих змін для реструктуризації боргу Фонду перед державою дозволить підвищити гарантовану суму – А. Оленчик

ПРЕС-РЕЛІЗ 

26 жовтня 2020 року заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Андрій Оленчик взяв участь у роботі круглого столу «Вплив карантину на «заощадливі» звички українців», проведеному в режимі онлайн.

Починаючи свій виступ, А. Оленчик окреслив основні тенденції на ринку вкладів фізичних осіб (у т.ч. фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду. Він зауважив, що попри помітне сповільнення, зафіксоване у квітні-червні, у 2020 році зберігалася тенденція росту суми вкладів фізосіб. При цьому співвідношення строкових депозитів і вкладів до запитання протягом року залишається майже незмінним.

Під час обговорення питання чи потрібно підвищення гарантованої суми А. Оленчик зазначив: «За результатами загальнонаціонального опитування українських споживачів фінансових послуг, проведеного у грудні 2019 року, для 57% респондентів вирішальним фактором при виборі банку є гарантія повернення депозитів. Фонд готовий підвищити гарантовану суму, але передумовою для цього є реструктуризація боргових зобов’язань Фонду перед державою».

При цьому А. Оленчик наголосив, що принципова позиція Фонду щодо вирішення проблеми боргового навантаження на Фонд, а відтак і створення передумов для підвищення гарантованої суми полягає в тому, що це не повинно здійснюватися за рахунок здорової частини банківської системи шляхом спеціальних зборів чи підняття регулярних внесків з банків-учасників Фонду.

«Після тривалих обговорень, 2 вересня 2020 року Рада з фінансової стабільності ухвалила план реструктуризації боргу Фонду перед Мінфіном. Щойно Верховною Радою України будуть внесені відповідні зміни в законодавство, Фонд одразу ініціюватиме збільшення гарантованої суми відшкодування до 600 тисяч гривень», - підкреслив А. Оленчик.

Довідково. Для здійснення виплат гарантованого відшкодування майже 2 млн вкладникам банків, що були визнані неплатоспроможними у 2014-2016 рр., Фонд був змушений залучити 20,15 млрд грн у Нацбанку під 12,5% і 14% річних та 59,5 млрд грн у Мінфіну під 9,99-12,5% річних. На сьогодні Фонд повністю погасив кредит, виданий Нацбанком. Залишок заборгованості за кредитами Мінфіну складає 48,1 млрд грн, а також 65,7 відсотків на за цим кредитом, що мають бути погашені до 2031 року.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter