Повернення офісу «АРКАДИ»: 10 грудня Фонд відстоює в суді активи банку та права кредиторів на відшкодування

10.12.2020

ПРЕСРЕЛІЗ 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продовжує боротьбу в суді за повернення будівлі головного офісу АТ АКБ «АРКАДА», виведеної з балансу банку напередодні визнання його неплатоспроможним. За даними Фонду, є всі ознаки того, що це було здійснено за допомогою шахрайської схеми та ставить під загрозу законні інтереси кредиторів банку. Саме тому одна з головних задач Фонду – повернути  у власність банку «АРКАДА» його основні активи, а саме головний офіс площею 14,1 тис кв м і земельну ділянку площею 0,5 га, які розташовані в центрі Києва по вул. Ольгинській, 3-А. Балансова вартість будівлі – 690 млн грн, що становить майже 27% від усіх активів банку.

З метою захисту прав кредиторів Фонд звернувся до суду. 10 грудня 2020 року Київський апеляційний суд має розглянути питання арешту майна банку, накладеного в межах забезпечення позову Фонду у справі щодо можливих зловживань посадовців «АРКАДИ» та реалізованої ними шахрайської схеми з виведення активів банку, за участю пов’язаних осіб. Нагадаємо, що раніше, у вересні цього року, за зверненням Фонду суд ухвалив рішення про накладення арешту на головний офіс банку «АРКАДА» та земельну ділянку в межах забезпечення позову, а також заборонив власнику об'єктів нерухомості здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження майна, перехід права власності та надання в забезпечення. Державним реєстраторам суд заборонив вчиняти відповідні реєстраційні дії.

На даний момент в Державному реєстрі прав на нерухоме майно власником будівлі банку «АРКАДА» вказаний Олег Нелін. У вересні 2019 року банк передав в іпотеку під забезпечення зобов’язань пов’язаної компаніїї – ТОВ «Будеволюція» – свій головний офіс ринковою вартістю 554,8 млн грн та земельну ділянку ринковою вартістю 65,6 млн грн (разом понад 600 млн грн). Ця компанія взяла кредит на суму 260 млн грн у фізичної особи Олега Неліна. Укладений кредитний договір має ознаки виведення активів банку. Згідно з ним, ТОВ «Будеволюція» отримала кредит на дуже невигідних умовах. Зокрема, договором встановленні явно завищені та невигідні для позичальника штрафні санкції – за затримку оплати понад один день штраф становить 100% загальної суми заборгованості. Все вказує на те, що головною метою цих дій було виведення з банку основних його активів на суму 600 млн грн – головного офісу та земельної ділянки.

В подальшому, 21 липня 2020 року власником будівлі головного офісу та земельної ділянки «АРКАДИ» став Олег Нелін, а 30 липня 2020 року він передав нерухомість в іпотеку іншій фізособі. При цьому такі дії були вчинені ще до настання терміну виконання основного зобов’язання за кредитом, наданим Неліним ТОВ «Будеволюція», – 10 серпня 2020 року.

Таким чином, є всі підстави вважати вказані дії здійсненням шахрайської схеми з метою виведення майна «АРКАДИ», в результаті якої банк позбувся своїх головних активів, маючи при цьому проблеми з ліквідністю. Особливу увагу привертає те, що правочин був учинений за участю пов’язаних з банком осіб, а також на вкрай невигідних умовах для банку, який із незрозумілих причин безоплатно і необґрунтовано поручився за виконання кредитного зобов’язання іншої особи на суму 260 млн грн та втратив майно на суму понад 600 млн грн, зазнавши значних збитків.

Фонд переконаний, що виведення активів проблемного банку поставило під загрозу законні інтереси його кредиторів, та робить усе можливе в межах своїх повноважень для повернення майна на баланс банку. У разі ухвалення судового рішення на користь Фонду та визнання недійсними відповідних договорів позики та іпотеки, виведені активи будуть повернені на баланс банку «АРКАДА», а Фонд матиме можливість погасити значну частину вимог кредиторів цього банку, включаючи вкладників 200+ та бізнес.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter