Фонд гарантування закликає Колегію Мінюсту не бути інструментом в руках недисциплінованих боржників банків

17.12.2020

ПРЕСРЕЛІЗ 

Завтра, 18 грудня, відбудеться засідання Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації  (Міністерство юстиції України), питанням на якому стане повторний розгляд скарги компанії ТОВ «НВПІІ «Об’єднані Зернові Технології», що свого часу виступала майновим поручителем перед ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ».

На початку лютого 2018 року ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ» у зв’язку з порушенням позичальником – ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНО-ВИРОБНИЧА ФІРМА «ПРОМТЕХСНАБ» – своїх зобов’язань за кредитом у частині повернення кредитних коштів у сумі понад 85 млн грн, у позасудовому порядку звернув  стягнення на предмет іпотеки – комплекс будівель і споруд виробничо-складської бази (зерносховище місткістю 30 тис. тон), що знаходяться у Кіровоградській області. Вказаний комплекс належав майновому поручителю за згаданим кредитом - ТОВ «НВПІІ «Об’єднані Зернові Технології».

Рішення судів у кількох справах  (№ 826/4590/18 та № 910/16497/19) підтвердили правомірність дій банку. Попри це, зараз недисципліновані боржники банку та майнові поручителі за їх кредитними договорами намагаються використати Колегію з розгляду скарг у сфері державної реєстрації у своїх інтересах та скасувати законну реєстрацію права власності банку на майно. І тим самим – нанести шкоду кредиторам банку, уникнувши виконання зобов’язань за кредитом на суму понад 85 млн грн.

У зв’язку з цим, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб закликає членів Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації не ставати інструментом в руках недисциплінованих боржників банків та їх майнових поручителів і утриматись від будь-яких протиправних дій, що не відповідатимуть приписам чинного законодавства та будуть спрямовані на порушення прав і охоронюваних інтересів ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ» та його кредиторів.

Занепокоєння викликає той факт, що це вже не перший випадок, коли згадуваний майновий поручитель намагається використати в своїх інтересах колегіальний орган міністерства юстиції. Перша спроба відбулася на початку березня 2018 року. Тоді ТОВ «НВПІІ «Об’єднані Зернові Технології» подало скаргу до Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Мінюсту про скасування реєстраційних дій щодо реєстрації за банком права власності на предмет іпотеки. Обґрунтуванням стало твердження, що, буцімто, жодних вимог від ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ» про усунення порушень, погашення заборгованості та попередження про звернення стягнення на предмет іпотеки компанія не отримувала, а зобов’язання за кредитним договором не було порушено. Тоді комісія Мінюсту винесла рішення на користь заявника та скасувала реєстраційні дії щодо реєстрації за банком права власності на предмет іпотеки.

У подальшому, вказане рішення комісії Мінюсту було визнано судами протиправним та скасовано. І саме через скасування судами цього рішення Мінюст повторно повертається до розгляду цієї ж скарги фактично через 3 роки з моменту оскаржуваних подій.

У той же час, правомірність дій банку щодо звернення стягнення вже була підтверджена у судовому порядку.

Зокрема, судовими рішеннями у справах № 826/4590/18 та № 910/16497/19 були встановлені факти як направлення вимог від ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ» про погашення заборгованості та про усунення порушень з одночасним попередженням про звернення стягнення на предмет іпотеки, так і їх отримання ТОВ «НВПІІ «Об’єднані Зернові Технології». Тобто судовими рішеннями вже встановлено факти безпідставності та необґрунтованості скарги ТОВ «НВПІІ «Об’єднані Зернові Технології», яка була подана в 2018 році на розгляд Комісії МЮУ. 

Окремо необхідно зазначити, що окрім зазначеної скарги, ТОВ «НВПІІ «Об’єднані Зернові Технології» вчинялись і інші дії, в тому числі й протиправні, які були спрямовані на припинення факту державної реєстрації права власності за ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ». Однак в результаті оскарження таких протиправних дій як в судовому порядку, так і до Міністерства юстиції України, державну реєстрацію права власності за  ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ» було відновлено і банк на даний час є фактичним і зареєстрованим власником, а за фактами таких протиправних дій ТОВ «НВПІІ «Об’єднані Зернові Технології» порушено кримінальне провадження.

Беручи до уваги, що вищевказаний розгляд стосується фактів та обставин, вже встановлених судом, а також враховуючи, що однією з зацікавлених сторін є неплатоспроможний банк (ПАТ «КБ «ПРЕМІУМ»), виведення якого з ринку здійснюється Фондом гарантування вкладів фізичних осіб з метою задоволення вимог кредиторів такого неплатоспроможного банку, очікуємо на об’єктивний та державницький підхід членів Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації при винесення свого рішення.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter