Чергове рішення суду сприяє привласненню Іллічівського порту та олійно-жирового комбінату у неринковий спосіб

09.02.2021

ПРЕСРЕЛІЗ 

Фонд гарантування вкладів продовжує боротьбу проти спроб деяких гравців ринку за безцінь привласнити активи неплатоспроможних банків.

Північний апеляційний господарський суд залишив в силі рішення Господарського суду м. Києва, яким той, по суті, визнав правомірною купівлю пулу кредитів АТ «ДЕЛЬТА БАНК» з заставою у вигляді працюючих потужностей олійно-жирових комбінатів в Одеській області та інфраструктури порту м. Чорноморська покупцем, який штучно витіснив конкурентів з боротьби за актив.

Нагадаємо, у березні 2019 року вказані активи, що перебувають у заставі НБУ та АТ «УКРЕКСІМБАНК», були вкотре виставлені на електронні торги, переможцем яких стала ТОВ «ФК «СКАЙ», запропонувавши у ході конкурентної боротьби найвищу ціну у 906,2 млн грн. Однак угоду з переможцем не було підписано, оскільки через кілька днів після аукціону оприлюднюється заборона Окружного адміністративного суду м. Києва на продаж цього лоту, датована днем до проведення торгів. Причому рішення ухвалено за позовом компанії, яка взагалі не брала участі в торгах (деталі цих маніпуляцій – за посиланням). А вже за 4 місяці, у червні 2019 р., те ж ТОВ «ФК «СКАЙ» знову перемагає в торгах з продажу цього лоту, однак тепер уже – з ціною всього у 182,5 млн грн і за наявності всього одного конкурента, який, фактично, не боровся за лот.

Ці події вказують на методичні намагання окремих гравців ринку позбавити інших претендентів можливості боротись за актив. Тому після ухвалення рішення НБУ про скасування погодження реалізації згаданого пулу активів Фонд скасував результати торгів, а сплачені «переможцем» 182 452 527,76 грн були йому повернуті у повному обсязі у липні 2019 р.

Тепер же Господарський суд м. Києва та Північний апеляційний господарський суд скасовують вказані рішення Фонду та НБУ та визнають укладеним договір між ТОВ «ФК «СКАЙ» і ПАТ «ДЕЛЬТА БАНК» про відступлення прав вимоги, хоча кошти за лот на цей час залишаються у покупця. Ці судові рішення створили ситуацію, за якої ПАТ «ДЕЛЬТА БАНК» позбавлено можливості скерувати кошти від продажу активу на розрахунки з кредиторами, оскільки фактично закріплюють реалізацію активів «без оплати».

Причому позов, за яким були ухвалені ці рішення, був поданий ТОВ «ФК «СКАЙ» майже через рік після того, як було скасовано результати торгів. Тобто, інші потенційні покупці з кінця травня 2020 року не виявляли бажання змагатися в таких умовах, вочевидь, розуміючи, що ризикують після перемоги на аукціоні та сплати коштів залишитися без коштів та без активу (якщо суд стане на сторону ТОВ «ФК «СКАЙ»). 

Заступник директора-розпорядника ФГВФО Ольга Білай: «Ми постійно стикаємось зі спробами деяких учасників ринку знизити ціну на привабливі активи у неринковий спосіб, і на жаль, дуже часто - за допомогою судів. ІОЖК – це діюче підприємство. Навколо нього постійно точилась боротьба – від масових керованих банкрутств компаній-позичальників до оскарження договорів застави. Тепер ми маємо справу зі спробою обійти конкурентну процедуру торгів. Але саме конкуренція є запорукою того, що актив буде проданий за максимально можливою ціною. У даному випадку у можливих конкурентів відбили бажання брати участь в аукціоні, а кредитори «Дельта Банку» - державний «Укрексімбанк», Фонд гарантування вкладів та Національний Банк - фактично втратили сотні мільйонів гривень».

Радник Голови Правління АТ «Укрексімбанк» Олександр Калініченко: «Постанова Північного апеляційного господарського суду від 27.01.2020 р. у цій справі фактично позбавляє зразу три державні інституції: Національний банк України, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб та власне АТ «Укрексімбанк» можливості повернути практично мільярд кредитних коштів. 

Суддями Північного апеляційного господарського суду було свідомо проігноровано ряд клопотань представника АТ «Укрексімбанк» та прийнято рішення в межах одного судового засідання, що свідчить про упереджене ставлення судової колегії та поверхневе дослідження нею доводів, зазначених в апеляційній скарзі банку.

Такі рішення судів першої та апеляційної інстанції дали зелене світло для ТОВ «ФК «СКАЙ» та зобов'язують ПАТ «ДЕЛЬТА БАНК» укласти договір, за яким фінансова компанія набуває право вимоги за кредитними договорами та дебіторською заборгованістю на суму 4,8 млрд. грн., всього лише за 182 млн. грн., що в 26 разів менше від загального розміру прав вимог.

АТ «Укрексімбанк» продовжить захист порушених інтересів у цій справі всіма способами аж до повного задоволення своїх законних претензій».

Фонд гарантування вкладів готує касаційну скаргу та вкотре наголошує: лише конкурентний, прозорий продаж активів за ринковою ціною – запорука того, що будуть задоволені вимоги кредиторів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter