Стратегія заощадження «Спочатку заплати собі сам»

Ми заробляємо гроші, а потім їх витрачаємо. Знову заробляємо і знову витрачаємо. Так відбувається у більшості людей. На запитання: «на що я витрачаю гроші?», більшість людей відповість: харчування, житло, діти, медицина, відпочинок, автомобіль, і т. д.. Категорії витрат у кожного можуть бути різними, але не в цьому суть. Чому ми в першу чергу платимо працівникам різних служб та відомств, а не собі?

Заробляти ми можемо лише за умови, якщо ми працездатні. А цю здатність можна втратити. Або раптово через хворобу чи нещасний випадок. Або при настанні старості. Втративши працездатність, ми перестанемо заробляти, а, отже, і нічого буде витрачати, а витрачати доведеться - так влаштоване життя.

Якщо ми платимо собі протягом всього життя, відкладаючи невелику частину доходу, то в старості є що витрачати. Якщо ми не робимо цього, то нас чекають злидні. Ми не маємо права витрачати всі зароблені гроші. Частину їх ми відкладаємо, тобто платимо самому собі. Причому робимо це в  першу чергу, а вже потім оплачуємо житло, харчування і т. д.

То скільки ж платити собі? Почніть відкладати 10% з кожного прибутку. Це «must have», який називається «заплати спершу собі». Так, більшість заробляє небагато, але головне зрозуміти одну річ - не важливо скільки ви заробляєте, важливо скільки ви платите собі. Є такий вислів - не важливо, скільки ти заробляєш, важливо скільки ти зумів зберегти.

Заощаджувати 10% від доходу потрібно обов’язково, інакше розвитку не буде і ми все життя бігатимемо по колу «заробили - витратили».

Що зміниться якщо ви почнете платити собі? Ви навчитеся правильно розставляти пріоритети, тому що частину грошей ви залишаєте собі, а решту потрібно буде правильно розподілити, оцінивши при цьому, що важливіше для вас на даний момент. Ви станете матеріально незалежним і стійким до різних фінансових складнощів. Відкладені таким чином гроші також стануть у нагоді, коли виникнуть непередбачувані витрати, наприклад, якщо доведеться потрапити до лікарні чи раптової втрати роботи.  

Платити собі з часом стане для вас захоплюючим процесом. І по мірі накопичення капіталу ви будете шукати нові способи для його збільшення. Додайте в своє життя це нове правило і воно змінить ваше життя на краще!

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter