Рада з фінансової стабільності відзначила помірні ризики фінансового сектору та прогрес у скороченні NPL державними банками

ПРЕСРЕЛІЗ  

18 лютого відбулося чергове засідання Ради з фінансової стабільності. На порядку денному засідання було кілька питань: реалізація планів скорочення NPL державними банками, прогрес у реструктуризації боргу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – ФГВФО), стягнення компенсації з власників збанкрутілих банків, поширення системи гарантування для кредитних спілок та компаній зі страхування життя.

Ризики фінансового сектору суттєво знизилися в ІІ півріччі 2020 року

Фінансовий сектор пройшов кризу з прийнятними втратами, більшість системних ризиків зараз є помірними. Економічне зростання відновлюється з ІІ півріччя 2020 року завдяки позитивному імпульсу із зовнішніх ринків, зростанню приватного споживання та державним інфраструктурним проєктам. Тож скорочення ВВП у 2020 році було не таким глибоким, як передбачалося на початку кризи. Економіка й надалі відновлюватиметься у 2021 році.

Інфляція за підсумками 2020 року сягнула центральної точки цільового діапазону 5% ± 1 в. п., проте продовжує прискорюватися. Уповільнення інфляції очікується в другій половині 2021 року. Подальша монетарна політика Національного банку України забезпечуватиме баланс між інфляційними ризиками та підтримкою економіки.

Міжнародні валютні резерви за підсумками 2020 року сягнули восьмирічного максимуму, перевищивши еквівалент 29 млрд доларів США. Цей рівень дозволяє Національному банку згладжувати дисбаланси на валютному ринку, водночас дотримуючись політики гнучкого обмінного курсу. Кошти бізнесу та населення в банках зростають, ставки за депозитами та кредитами залишаються на історично низьких рівнях.

Державні банки у 2020 році скоротили портфелі NPL на 22% 

Частка непрацюючих кредитів у державних банках у 2020 році скоротилася на 7 в.п. із 64% на початку року до 57% на 1 січня 2021 року, обсяг непрацюючих кредитів (NPL) скоротився на 22%. Цьому сприяло нормативне регулювання роботи з NPL урядом та Національним банком. Державні банки виконують затверджені Радою з фінансової стабільності (далі – РФС) плани скорочення непрацюючих кредитів. Основним інструментом оздоровлення портфелів стало списання раніше зарезервованих непрацюючих активів – 30,6 млрд для гривневого портфеля та 3,1 млрд для валютних кредитів.

Рада рекомендувала держбанкам продовжити роботу з оздоровлення кредитних портфелів у 2021 році та активніше використовувати всі наявні інструменти роботи з NPL. Мета залишається незмінною – скоротити частку NPL у кредитному портфелі сектору нижче 20% до 2025 року.

У фокусі уваги реструктуризація боргу ФГВФО та відшкодування збитків власниками збанкрутілих банків

Члени РФС підтвердили необхідність імплементації плану реструктуризації боргів ФГВФО перед державою, затвердженого у вересні 2020 року. Реструктуризація боргів ФГВФО є необхідною передумовою для підвищення гарантованої суми відшкодування вкладів та розширення сфери дії системи гарантування вкладів. Це також одне із зобов’язань України в межах співпраці з Міжнародним валютним фондом.

РФС також розглянула питання роботи Фонду гарантування вкладів з повернення активів неплатоспроможних банків та відзначила доцільність упровадження механізмів добровільного врегулювання боргу неплатоспроможних банків колишніми власниками. Для цього необхідно внести зміни до чинного законодавства.

Погоджено концепцію створення систем гарантування для кредитних спілок та компаній зі страхування життя

РФС погодила концепцію створення системи гарантування вкладів членів кредитних спілок та гарантування виплат за договорами страхування життя на базі ФГВФО. НБУ та ФГВФО запропонують можливі параметри системи гарантування для подальшого обговорення з учасниками ринку.


Довідково. Участь у засіданні взяли члени Ради з фінансової стабільності: Міністр фінансів України Сергій Марченко, Голова Національного банку України Кирило Шевченко, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут, Голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, перший заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова, заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Рада з фінансової стабільності створена в березні 2015 року указом Президента України.

Рада є форумом для фахового обговорення системних ризиків, що загрожують фінансовій стабільності держави.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter