У суспільства сформувався запит на підвищення гарантованої суми відшкодування, - результати опитування

ПРЕСРЕЛІЗ  

Більше 95% відвідувачів українського порталу про фінанси і інвестиції "Мінфін" бажають підвищення гарантованої суми відшкодування. Про це свідчать результати проведеного он-лайн опитування. При цьому 51,4 % опитаних вважають, що гарантована сума має відповідати європейським нормам – 100 тис. євро. І ще 44 % – що відшкодування за вкладами потрібно збільшити удвоє. Такі дані фактично підтвердили результати Всеукраїнського репрезентативного опитування споживачів фінансових послуг, проведеного Фондом гарантування вкладів 2019 року, і засвідчили: у суспільства сформувався стійкий запит на збільшення суми відшкодування.

Запит українців на підвищення гарантованої суми відшкодування – зрозумілий і економічно обґрунтований, адже востаннє вона збільшувалася ще 2012 року. Фонд, усвідомлюючи потреби вкладників, ініціює початок поетапного підвищення. Перший крок ми плануємо зробити уже цього року і збільшити суму відшкодування удвічі до 400 тис. грн. Щоправда для цього нам потрібно вирішити ключове для Фонду питання – провести реструктуризацію боргів, які залишилися у спадок від банківської кризи 2014-2017 рр. Затвердження програми реструктуризації, підвищення суми відшкодування за вкладами і поширення гарантій на «Ощадбанк» – єдиний пакет законопроектів, прийняття якого відкриє шлях до якісних змін системи гарантування. Таке пакетне голосування погоджене Радою з фінансової стабільності і також є однією із вимог відновлення співпраці із Міжнародним валютним Фондом, – сказала Олена Нужненко, директор фінансовий Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Нагадаємо, під час банківської кризи 2014-17 років для вчасних та повних виплат вкладників майже 90 неплатоспроможних банків Фонд був змушений залучити майже 80 млрд грн кредитних коштів під ринкові 10-14% від уряду та Національного Банку України. На сьогодні Фонд повністю розрахувався із НБУ, виплативши 25,6 млрд грн, із яких 5,5 млрд грн – нараховані відсотки. Та перерахував Мінфіну 19,6 млрд грн, у т.ч. 7 млрд грн – відсотки.

Залишок боргу перед державою сьогодні становить 46.94 млрд грн, за якими до 2031 року буде нараховано ще 64,16 млрд грн відсотків. За умовами розробленого та схваленого Радою з фінансовою стабільності Плану реструктуризації, борги Фонду будуть переведені в умовні зобов’язання. І якщо «тіло заборгованості» Фонд і надалі гаситиме за рахунок власних коштів, то основним джерелом повернення нарахованих відсотків мають стати кошти, стягнені з колишніх власників та пов’язаних з банками осіб, діяльність яких призвела до неплатоспроможності цих установ.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter