Що таке фінансові цілі?

Всі ми про щось мріємо, і бажаємо, щоб наші мрії здійснились. Але не кожному з нас вдається отримати бажане. Чому одні люди швидко рухаються до мрій, а інші не можуть зрушити з місця? Щоб досягти цілей, важливо чітко усвідомлювати, в чому саме вони полягають.

Фінансова ціль – це матеріальні та нематеріальні цінності, якими людина прагне володіти і готова докласти зусиль для їх отримання. Вартість досягнення цілі можна виразити в грошовій сумі, яку необхідно витратити, щоб здійснити бажання.

Для більшої зручності в процесі досягнення вашої мети фінансові цілі розподіляють на  категорії щодо терміну їх реалізації: короткострокові (до 1 року), середньострокові (від 1 до 5 років) та довгострокові (більше 5 років).

Правильно визначити фінансові цілі допомагає метод SMART (з англ. - розумний), який довів свою ефективність при постановці мети і досягненні результату. Його назва  складається з перших літер англійських слів:

S - Specific  (конкретність),

M - Measurable  (вимірюваність),

A - Achievable (Attractive)  (досяжність, привабливість),

R - Relevant (відповідність, доцільність ),

T - Time-bound  (обмеженість у часі).

Проведемо розшифровку SMART критеріїв для постановки особистих цілей.

Конкретність. Що саме людина хоче, чого  прагне досягти, які матеріальні чи не матеріальні цінності бажає отримати.

Вимірність. Фінансову ціль зручно вимірювати у грошових одиницях.

Досяжність. Мета повинна бути реально досяжною. Мають існувати реальні способи та інструменти, які дають змогу її досягти.

Доцільність. Ціль повинна відповідати справжнім потребам людини і бути насправді важливою для неї.

Обмеженість у часі . Час для досягнення мети повинен бути обмежений. Цілі встановлюють на певний, конкретний  період часу.

Навіщо ж потрібні фінансові цілі?

1. Постановка цілі допомагає людині визначити для себе, що насправді для неї важливо, і чого вона хоче досягти.

2. Чітка фінансова ціль мотивує людину діяти, вона активніше приймає рішення і робить певні кроки.

3. Рухаючись до конкретної цілі людина краще розуміє, як використати наявні ресурси, такі як гроші, час та знання.

4. Коли людина бачить досяжні цілі, і досягає їх, її впевненість у власних силах зростає.

З часом фінансові цілі можуть змінюватись, тому що в різні періоди життя людина має різні можливості та потреби. Наприклад, коли завдяки новій посаді зростають доходи, народжуються діти, або змінюється країна проживання, фінансові цілі зазвичай потребують перегляду.

Отже, без конкретних орієнтирів і завдань людина буде витрачати всі гроші здебільшого марно, а можливо, навіть  з часом  може з’явитися багато  боргів, що зовсім не дивно без наявності конкретних фінансових цілей. Тобто у сфері фінансів, як і в інших ситуаціях, людині необхідно ставити завдання і досягати їх.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter