Фальшиві гроші

В обігу перебуває чимало підроблених грошей, і ніхто не може бути застрахований від того, що такі гроші можуть потрапити саме до вашого гаманця.

Загалом система захисту національної валюти перебуває на високому рівні і цілком відповідає системам захисту провідних валют світу. Більше того, гривневі банкноти нового покоління  (номіналами 20, 50, 100, 500 та 1 000 гривень, які Національний банк ввів у обіг у 2015 – 2019 роках) мають посилену систему захисту, що включає як елементи захисту паперу, так й інноваційні поліграфічні елементи захисту.

Як наслідок, згідно дослідження Національного банку України, найчастіше, наприклад, у 2019 році підробляли банкноти номіналом 500 гривень зразка 2006 року та 100 гривень зразка 2005 року. Їх кількість становила близько 65% та 15% відповідно від загальної кількості вилучених з обігу підробок.

Здебільшого вилучені з обігу підроблені банкноти національної валюти друкувалися з використанням принтерів і були розраховані на неуважність громадян та касових працівників закладів торгівлі. Виявлені підроблені банкноти найчастіше збувалися через каси закладів торгівлі, швидкого харчування, автозаправних станцій тощо.

Фальшиві гроші також можна отримати у продавців на ринках та на масових заходах як-от ярмарки та фестивалі.

Якщо не придивлятись до купюр – таку підробку можна і не помітити. Але відрізнити фальшиві гроші від справжніх можливо, тому що вони не мають стандартних захисних елементів й значно програють у якості.

Потрібно лише брати в руки кожну купюру, перевіряти її на дотик,  уважніше розглядати елементи захисту для візуального визначення .

Передусім слід звернути увагу на колір грошей. Підробки зазвичай відрізняються від справжніх банкнот відтінками кольорів.

Наприклад, для створення гривні Національний Банк України використовує оптико-змінні фарби, а шахраї для фальшивок – ні. Ці фарби дають можливість зображенням на гривнях переливатися і міняти колір при зміні кута зору на них. Також варто знати фірмові банківські об’єкти захисту. До них належать рельєфність банкноти, полімерна стрічка і водяні знаки. Їх можна побачити, якщо просвічувати банкноту на світлі. Також варто звернути увагу на те, що справжня купюра рельєфна. Фарба наноситься на неї опуклим шаром, що легко визначається на дотик.

Якщо вам до рук потрапила банкнота, яка не має одного із захисних елементів, значить, вона фальшива.

То що ж робити, якщо вам до рук потрапила сумнівна  банкнота? Віднесіть до будь-якого банку для проведення експертизи та  передачі до територіального управління Національного Банку України на перевірку. При вилученні фальшивих банкнот їхню вартість банк не відшкодовує, а про факт вилучення з обігу фальшивок повідомляють у поліцію.

Національний банк України в свою чергу рекомендує у разі відсутності на банкноті захисних елементів або їх невідповідності зазначеним вимогам пред`явити її до Департаменту грошового обігу Національного банку України або до Національної поліції.

У будь-якому разі варто пам’ятати, що підроблені банкноти  все ж таки є в обігу, а тому варто бути уважним та перевіряти, хоча б, на дотик отримані купюри.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter