Хто такі «вкладники 200+»

Якщо банк визнано неплатоспроможним, вкладникам - фізичним особам, у тому числі ФОП, гарантується відшкодування коштів за вкладами у межах гарантованої суми. На сьогодні максимальна сума такого відшкодування становить 200 тис. грн для одного вкладника незалежно від кількості рахунків, відкритих на його ім’я у банку-банкруті. Гарантоване відшкодування вкладники отримують від Фонду гарантування, за рахунок його коштів.

Якщо загальна сума коштів вкладника перевищує гарантовану суму, він, як і всі інші кредитори, після оголошення про початок ліквідації банку може заявити свої кредиторські вимоги на суму, що перевищує гарантовану. Протягом 30 днів з дня публікації оголошення в газеті «Голос України» чи «Урядовий кур’єр» про початок ліквідації банку всі кредитори мають право заявити свої вимоги до банку.

Черговість задоволення кредиторських вимог визначено ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Вимоги фізосіб та ФОП на суму, що перевищує 200 тис. грн (так звані «вкладники 200+»), віднесено до 4 черги кредиторів, а юридичних осіб, не пов’язаних з банком, - до 7 черги. Ефективність розрахунку з кредиторами банку залежить від якості (ліквідності) його активів. Погашення кредиторських вимог здійснюється за рахунок коштів, що надходять від  реалізації майна неплатоспроможного банку на торгах. Майно (активи) банку продається на відкритих електронних аукціонах. Більша частина активів банку – це кредити. Ціна продажу активів за результатами аукціонів - це фактична сума грошей, за яку майно банку, що ліквідується, було реалізовано (продано). Зазвичай вона є значно нижчою за балансову вартість, зазначену в бухгалтерських документах банку, адже, пропонуючи свою ціну на актив, покупці закладають усі ризики, пов’язані з поверненням боргу. У зв’язку з цим, коштів, отриманих від реалізації майна, може бути недостатньо для задоволення вимог усіх черг кредиторів багатьох банків, що перебувають в ліквідації.

Втім, навіть після завершення ліквідації банку, Фонд, відповідно до ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», продовжує роботу над стягненням через суди  завданих збитків з власників та пов’язаних осіб банків.

Кошти, що і надходять у разі задоволення цих позовних вимог, спрямовані на погашення вимог кредиторів.

Фонд зараз працює над тим, щоб запровадити систему раннього виявлення проблем у банках для забезпечення збереження активів і виконання власниками зобов’язань перед кредиторами, ще до визнання банків неплатоспроможними.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter