Як отримати кошти, якщо вклад належить малолітній або неповнолітній особі?

Малолітні особи (тобто особи, які не досягли 14 років) самостійно не можуть відкривати депозитні рахунки. Це можуть зробити на їхнє ім'я законні представники (батьки/усиновителі), опікуни або інші особи. Для відкриття рахунку на малолітнього необхідно надати до банку свідоцтво про народження, паспорт або інший документ, що засвідчує особу законного представника, довідку про присвоєння РНОКПП, (раніше це був ідентифікаційний код чи ІПН). Для опікуна необхідний також документ, що підтверджує статус законного представника малолітньої особи (відповідне посвідчення, рішення суду тощо).

У разі якщо банк, в якому був розміщений вклад малолітньої особи, став неплатоспроможним, виплата гарантованої суми відшкодування батькам (усиновлювачам) або опікунам (піклувальникам) Фондом здійснюється за умови пред'явлення законним представником документів, що дають змогу ідентифікувати вкладника та його законного представника, а саме:

- свідоцтва про народження вкладника або іншого документа, що посвідчує особу вкладника, та паспорта або іншого документу, що посвідчує особу законного представника. Опікун (піклувальник) також має пред'явити документ, що підтверджує статус законного представника вкладника, - рішення суду тощо.

Якщо вкладник та його законний представник є резидентами, то додатково подається документ, виданий контролюючим органом (довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП, раніше це був ідентифікаційний код чи ІПН)), тобто документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (крім осіб, у паспорті яких контролюючим органом зроблено відмітку про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта або до паспорта яких внесені дані про РНОКПП).

Стосовно неповнолітніх (це особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років), то вони згідно з пунктом 4 частини 1 статті 32 Цивільного Кодексу України мають право самостійно укладати договори банківського вкладу та розпоряджатися вкладом, внесеним ними самостійно на своє ім'я (грошовими коштами на рахунку).

Відшкодування коштів неповнолітній особі-нерезиденту віком від 14 до 18 років здійснюється за умови пред'явлення нею свідоцтва про народження або іншого документа, що посвідчує неповнолітню особу – нерезидента. Якщо ця особа є резидентом, вона має додатково пред’явити документ, що засвідчує реєстрацію особи в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter