Що робити, якщо банкомат не віддає вашу картку

Якщо ви вставили картку в банкомат, щоб провести операцію, а замість цього він її не повернув, як діяти в такій ситуації?

З яких причин банкомат може не повернути вашу картку:

  • ви кілька разів поспіль ввели неправильний ПІН-код;
  • строк дії карти закінчився або її заблоковано;
  • карта розмагнічена або має механічні пошкодження;
  • ви намагаєтеся провести підозрілу (з точки зору банкомата) операцію - наприклад, зняти всі кошти з рахунку;
  • ви не забрали картку після закінчення часу, зазначеного на екрані банкомату;
  • через технічний збій  у роботі банкомату. В такому випадку на екрані з'явиться службове повідомлення про збій в роботі або технічну несправність. Якщо ж банкомат показує стандартне запрошення до обслуговування наступного клієнта, це означає, що ваша карта  затримана, а не просто застрягла.

В більшості таких випадків банкомати видають чек, в якому вказано код затримання карти. Цей чек буде потрібен вам при оформленні заяви на повернення. Але якщо банкомат не видав такий чек, це не є причиною для відмови в поверненні карти.

Які кроки потрібно робити в першу чергу:

1. Перше, що варто спробувати, - це примусове скасування операції. Натисніть і протягом декількох секунд потримайте кнопку «Скасування». Іноді це допомагає і банкомат повертає карту.

2.  Залишайтеся біля банкомата протягом найближчих 20 хвилин, оскільки через деякий час він може поновити роботу.

3. Якщо банкомат картку так і не повернув, вам доведеться дзвонити в банк, якому належить банкомат. На самому пристрої, як правило, є назва банку і контактний телефон. Якщо банкомат знаходиться в будівлі банку, зверніться до його співробітників.

Якщо карту не повернув банкомат Вашого банку:

  1. Повідомте за телефоном про те, що трапилося, назвіть свої дані і дані карти, а також при необхідності відповідайте на контрольні запитання. Співробітник банку розповість, що потрібно робити.
  2. Заблокуйте картку. Це необов'язковий, але рекомендований крок, особливо якщо карта зникла через несправність банкомату. В такому разі  ви точно будете впевнені, що вашими грошима не скористається стороння особа.

Якщо карту не повернув банкомат іншого банку:

  1. В першу чергу подзвоніть в банк, який обслуговує банкомат, і дізнайтеся, яким чином ви можете повернути свою картку.
  2. Потім зверніться в банк, що видав Вам карту, і повідомте про те, що трапилося. Можливо, вам знадобиться підтверджуючий лист від вашого Банку, який вам потрібно буде надати до банку - власника банкомату.
  3. Обов'язково заблокуйте карту. Дізнайтеся у свого банку про умови випуску нової (додаткової) картки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter