Вклади в яких фінансових установах гарантуються Фондом?

Фонд гарантує вклади фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб-підприємців, у банках України, що є учасниками Фонду.

Учасниками Фонду є всі банки, крім ПАТ «Державний ощадний банк України». Вклади фізичних осіб Державного ощадного банку України гарантуються державою відповідно до статті 57 закону «Про банки і банківську діяльність». Участь банків у Фонді є обов'язковою.

Банк набуває статусу учасника Фонду в день отримання ним банківської ліцензії та отримує свідоцтво учасника Фонду. Банк зобов’язаний сплачувати до Фонду збори, визначені нормами Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Кожен банк-учасник Фонду зобов’язаний розміщувати в усіх приміщеннях банку, де вкладникам надаються банківські послуги, інформацію про систему обов’язкового гарантування вкладів фізичних осіб та про участь банку у Фонді.

З повним переліком банків-учасників Фонду Ви можете ознайомитись на офіційному сайті Фонду за посиланням https://www.fg.gov.ua/articles/39917-banki---uchasniki-fondu-garantuvannya-vkladiv-fizichnih-osib.html.

У разі визнання банку неплатоспроможним Фонд обов'язково виплатить гарантоване відшкодування вкладникам такого банку, адже це є однією із основних його функцій.

Відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» кредитні спілки не є учасниками Фонду. У розумінні Закону України «Про кредитні спілки», кредитна спілка – це неприбуткова фінансова організація, заснована фізичними особами, професійними спілками, їх об’єднаннями на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки. Кредитна спілка є фінансовою установою, виключним видом діяльності якої є надання фінансових послуг, передбачених законом України «Про кредитні спілки». Тому вклади, розміщені в кредитних спілках, не підпадають під гарантії Фонду.

Також, варто пам`ятати, що Фонд не відшкодовує кошти, які вкладені в акції чи облігації, або інші фінансові установи.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter