Пастки, до яких може потрапити користувач кредитними картками

Кредитною карткою користуватися просто і легко. Однак, ця простота може дорого обійтися власнику кредитної картки, якщо не контролювати ситуацію на всіх етапах користування нею: від вибору кредитки до моменту її закриття.

Тому розглянемо можливі пастки, до яких може потрапити необачний користувач кредитною карткою.

Пастка 1. Таємниця легкого періоду 

Потрібно уважно ознайомитися з умовами договору кредитування до отримання кредитної картки. Часто в таких «легких» кредитах присутні приховані комісії. Наприклад, відсоток за обслуговування картки, який знімається щомісяця і нараховується на початкову суму кредиту. Це може призвести до того, що не знімаючи з картки ані копійки, вже  з першого місяця користування карткою, можна потрапити у «мінус».

Пастка 2. Заборгованість 

Існує багато різних тарифів, які можуть перетворити на «негативний» навіть «позитивний»  баланс картки. У таку ситуацію можна потрапити, навіть не використовуючи картку. Деякі банки передбачають штрафи за невикористання кредитних коштів, що списуються з рахунку без вашого відома, а після цього вже штрафують за заборгованість по кредиту, про яку ви можете і не знати.

Пастка 3. Закриття карткового рахунку пройшло невдало 

Іноді після закриття рахунку  клієнти ще мають борг перед  банком . Перш ніж закривати картковий рахунок, необхідно витребувати в банку виписку про його стан і переконатися, що все погашено. Тільки після цього слід подавати заяву на закриття рахунку і обов’язково отримати довідку про відсутність заборгованості за кредитом. Лише тоді можна анулювати і картку.

Пастка 4. Емісія нової кредитної картки без відома позичальника 

Часто клієнт вважає, що зобов’язання припинені в разі закінчення терміну дії картки. Але банки, як правило, випускають нову картку, а позичальник повністю впевнений, що з банком благополучно розірвані всі кредитні відносини. Однак, на його рахунок продовжують нараховуватися штрафи та комісії.

Пастка 5. Закриття кредитного ліміту 

Як правило, на кредитну картку встановлюється певний ліміт витрачання коштів. Після його використання, утримувач зобов’язаний погасити заборгованість. Якщо у вас гарна кредитна історія, ліміт можуть збільшити. Банк може і зменшити кредитний ліміт. Таке може статися, наприклад, внаслідок наявності певних фінансових проблем у самому банку.

Не забувайте своєчасно погашати кредитну заборгованість і, як мінімум, раз на місяць перевіряйте виписки доступним для вас способом. Підключіть sms -інформування  про рух коштів по рахунку. Якщо у вас кредит, а банк віднесено до категорії неплатоспроможних, інформація про всі деталі та способи погашення кредиту знаходиться на офіційному сайті Фонду гарантування вкладів, а також на сайті неплатоспроможного банку.

З будь яких питань можна також звернутись на «гарячу лінію» Фонду за тел. (0-800-308- 108) або у відділення свого банку.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter