Як вибрати дебетову картку?

Що таке дебетова картка?Це картка, яка використовується для оплати товарів і послуг, отримання готівки в банкоматах. Така картка дозволяє розпоряджатися коштами в межах доступного залишку на розрахунковому рахунку, до якого вона «прив'язана».

Щоб обрати карту саме під свої потреби зверніть увагу на такі особливості:

Платіжна система

Найбільш поширені системи Visa, MasterCard і вітчизняна «Український платіжний простір». Картки, що працюють в перших двох платіжних системах, приймають у всіх країнах. Вони дозволяють купувати в закордонних онлайн-магазинах. Картки Національної платіжної системи ПРОСТІР дають змогу здійснювати операції саме з національною валютою – гривнею, в межах України та на українських інтернет-сайтах.

Вартість обслуговування

Часто вартість обслуговування  картки з подібними опціями в різних банках істотно відрізняється. Тому, якщо ви визначилися з критеріями, має сенс розглянути пропозиції різних організацій.

Уважно читайте умови. Буває, наприклад, що клієнту пропонують безкоштовне обслуговування в перший рік, а з другого починають знімати кошти за обслуговування. Зверніть увагу на пільгові програми. Їх часто пропонують студентам, пенсіонерам. В такому разі можна заощадити на обслуговуванні.

Овердрафт

Дебетова карта розрахована на те, щоб використовувати тільки власні кошти. Але тут може бути нюанс — овердрафт. Саме він дозволяє йти в мінус, витрачаючи гроші банку, якщо вам не вистачило власних коштів. На кредит — а це саме він — нараховуються відсотки, які потім доведеться сплатити.

Цю опцію не варто  плутати з технічним овердрафтом, коли мінус виникає з іншої причини. Наприклад, у вас немає грошей на рахунку, але банк знімає гроші з вас за його обслуговування. У цьому випадку відсотки нараховуватися не будуть.

Нарахування відсотків на залишок

Деякі банки на залишок коштів на карткових рахунках щомісяця нараховують відсотки. Це приємний спосіб отримувати невеликий пасивний дохід. Але обслуговування подібних карт може коштувати дорожче.

Кешбек

Це повернення частини витрачених коштів. Звертайте увагу на умови: іноді розмір повернутих коштів може залежати від категорії товару або послуги. Якщо ви отримуєте і витрачаєте мало, кешбек може не перекрити витрати.

Бонусні програми

Банки нерідко передбачають бонусні програми лояльності для клієнтів, в тому числі спільно з іншими брендами. Наприклад, за використання картки вам можуть нараховувати бонусні милі авіаперевізника або бонуси (бали), на які ви можете купити товари у партнерів.

Мережа банкоматів і відділень банка — емітента

Якщо ви часто знімаєте або кладете гроші на рахунок, відсутність банкоматів в пішій доступності може стати проблемою. Майте на увазі, що у банку може бути мало власних банкоматів чи не бути їх зовсім. Але проводити всі операції без комісій можна на пристроях банків-партнерів.

Тож перед тим, як обрати картку для себе, уважно читайте всі умови й пам'ятайте про можливість отримання  невеликого пасивного доходу. Також слід пам’ятати, що ваші кошти на картковому рахунку захищені Фондом в межах гарантованої суми – 200 тис. гривен.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter