Сума продажу активів збанкрутілих банків у травні стала рекордною – майже 1 млрд грн

ПРЕСРЕЛІЗ   

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у травні 2021 року провів успішні аукціони з продажу активів банків, що ліквідуються, на загальну суму понад 996 млн грн. Ця сума продажу активів за місяць стала рекордною, зафіксованою упродовж останніх трьох років. Загалом у травні проведено 581 відкритий електронний аукціон, із них 46 – результативні. Решта торгів не відбулися через відсутність учасників, зацікавлених у купівлі майна.

Варто відзначити успішні результати аукціонів з продажу нерухомого майна ПАТ «Місто Банк», ліквідацію якого було розпочато наприкінці січня 2021 року, а продажі активів почалися уже в березні. Зокрема, швидко та ефективно проведено аукціони з продажу 12-поверхового готелю «Вікторія» на узбережжі Чорного моря в Одесі (сума продажу – 139,3 млн грн, при балансовій вартості 154 млн грн), а також великого офісного приміщення – колишньої філії «Місто Банку» загальною площею 2 512,60 кв. м в центрі Києва (сума продажу – 84 млн грн, при балансовій вартості 82,4 млн грн).

Нагадаємо, що мета Фонду – максимально швидко та дорого продати активи банків, що перебувають у ліквідації, оскільки значна їх частина швидко знецінюється з часом. Тому Фонд завжди прагне знайти баланс між швидкістю продажу активів і їх ціною, щоб виручити якомога більше грошей для задоволення вимог кредиторів банків. Усі кошти, отримані від продажу активів збанкрутілих банків, Фонд спрямовує на розрахунки з їх кредиторами.

Загалом у травні успішними були аукціони з продажу активів 12 банків, а саме:

  • АТ «РОДОВІД БАНК» (нерухоме майно, предмети нумізматики, фалеристики і активи культурної цінності, кредити юридичних осіб, основні засоби) на суму 293,4 млн грн;
  • АТ «БАНК «ФІНАНСИ ТА КРЕДИТ» (іпотека, транспорт, портфель кредитів юридичних осіб) на суму 229,3 млн грн;
  • ПАТ «Місто Банк» (нерухоме майно) на суму 228,8 млн грн;
  • ПАТ «КОМЕРЦІЙНИЙ БАНК «ФІНАНСОВА ІНІЦІАТИВА» (портфель кредитів юридичних осіб) на суму 148 млн грн;
  • АТ «ДЕЛЬТА» (портфель кредитів юридичних осіб) на суму 40,2 млн грн;
  • АТ «ЗЛАТОБАНК» (нерухоме майно, предмети нумізматики, фалеристики і активи культурної цінності) на суму 26,5 млн грн;
  • АТ «ВТБ БАНК» (земельні ділянки, дебіторська заборгованість – права на судно та права на земельні ділянки) на суму 19,9 млн грн;
  • АТ АКБ «АРКАДА» (земельні ділянки, транспорт) на суму 6,8 млн грн;
  • АТ «БАНК ВЕЛЕС» (нерухоме майно та основні засоби) на суму 1,3 млн грн;
  • ПАТ «ВЕКТОР БАНК» (портфель кредитів фізичних осіб (іпотека) на суму 1,01 млн грн;
  • ПАТ «ДІАМАНТБАНК» (транспорт, пул активів) на суму 785 504 грн;
  • ПАТ «Банк Камбіо» (дебіторська заборгованість – права на нерухомість) на суму 157 699 грн.

Станом на 1 червня 2021 року за результатами 46 успішних аукціонів уже отримано оплату за 15 лотами на загальну суму 99,1 млн грн, за шістьма з них укладено договори купівлі-продажу активів на суму понад 5 млн грн. Окрім цього, протягом травня від безпосереднього продажу активів фізичним та юридичним особам виручено 317 238 грн.

Аукціони з продажу активів проходять в електронній системі «Prozorro.Продажі» та на міжнародних майданчиках, за відкритою і прозорою процедурою. Кожен бажаючий може взяти участь у торгах, окрім позичальників і поручителів за кредитами. Переможцем аукціону стає той, хто запропонує найвищу ціну за лот. Детальна інформація про заплановані торги та результати продажу активів розміщена на сайті Фонду в розділі «Продаж активів» за посиланням.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter