7 способів заощадити, які насправді… не працюють

Для того, щоб успішно накопичувати кошти, уникайте таких помилок:

1. Нехтування відвідуванням лікаря при нездужанні.

Будь-які захворювання простіше і дешевше лікувати на початкових етапах, а ще краще - займатися їх профілактикою Але в реальності дуже мало людей звертаються за медичною допомогою, коли вона потрібна. У більшості випадків стратегія «і так минеться» з тріском провалюється: нездужання перетворюються в хронічні хвороби, на лікування яких доводиться витрачати великі суми грошей. Справжня економія на здоров'ї - це регулярні обстеження, навіть якщо у вас нічого не болить, та придбання медичної страховки.

2. Обмежувати себе в їжі.

Економити на їжі можна, але тільки коли це не перетворюється в голодування. Нестача вітамінів і поживних речовин тягне за собою втому, погіршення пам’яті і концентрації уваги та ін. В результаті стан здоров’я погіршується. Краще замінюйте дорогі продукти більш бюджетними. На роботу краще взяти з собою їжу, щоб не витрачати гроші, коли зголоднієте. Але не позбавляйте себе повноцінного раціону і харчової різноманітності.

3. Нехтувати можливостями для освіти і кар'єри.

Вважаєте, що платні курси, заходи і лекції - це не первинні потреби людини. А тому часто відмовляєтеся від них, щоб заощадити. Оцінюйте не тільки поточні витрати, а й перспективу. Так, ви витратите зараз, але в майбутньому ця інвестиція виведе вас на новий рівень і окупиться.

4. Купувати непотрібне під час знижок та акцій.

Взяти десять йогуртів за ціною п'яти і викинути сім з них, тому що не встигли з'їсти, - не економія. Пропозиції маркетологів бувають дуже спокусливими. Червоні цінники з закресленою ціною, розпродаж «тільки сьогодні», акція «купи два і отримай третій в подарунок» створюють відчуття вигоди. Але її немає, якщо ви в принципі не збиралися купувати цю річ. В той самий час знижки дійсно допомагають заощадити, якщо ви відстежуєте зміну ціни на щось корисне і ловите момент, коли вона знижується.

5. Не виділяти бюджет на розваги. Зовсім.

Якщо місяцями економити кожну копієчку і обмежувати себе в усьому, крім найнеобхіднішого, життя може стати вам не в радість. Безумовно, вас буде гріти думка про те, що гроші накопичуються на щось важливе. Але іноді хочеться дозволити собі щось тут і зараз. Дозволяйте собі щось цікаве час від часу. Найголовніше, що витрати на розвагу повинні бути запланованими, а не спонтанними.

6. Намагатися самостійно лагодити несправності у будинку.

Коли з труби закапало, можна заощадити трохи грошей на виклик спеціаліста і полагодити все самостійно. Але завжди є ризик випадково зробити щось не так. Невміла спроба полагодити може лише погіршити ситуацію, і це призведе до збільшення витрат на ремонт. Не забувайте, що в деяких випадках самостійне втручання в техніку анулює право на гарантійне обслуговування від виробника.

7. Купувати одяг і взуття поганої якості.

Ми не такі багаті, щоб купувати дешеві речі. Ви витратите менше, але зовсім скоро будете змушені купувати нову річ. В той самий час, якісні речі можуть служити роками і не втрачати зовнішньої привабливості. Краще купувати одну якісну річ раз на декілька сезонів, ніж кожен сезон змінювати неякісні.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисність Ctrl+Enter